Nya inlägg

Topic-icon vas har du för stål i dina knivar??

Mer
11 år 1 vecka sedan #31336 av Anders.Krondahl
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Vet inte om detta är helt rätt tråd, men jag chansar på det!
Jag håller på att skulla börja med varmsmide och undrar då vad av dessa olika ståler jag namnger har för "egenskaper" i med att jag har ingen aning om sådant själv direkt.. vad dem passar bra för osv, ifall dem bara fungerar för små knivar eller även större saker så som svärd. ifall det bara fungerar bra till olika typer av verktyg med mera.
dessa är dem stål typer jag lätt och enkelt kan få tag på själv därför jag frågar om dessa :)


SS 1312 "Till laminat använder jag JRG 235 (gammal 1312)" laminat, du gör damaskstål av de?

SS 1778 17 VA = "Innehåller Vanadin. knivstål Kolhalt ca 0,85%"

SS 1870 "knivstål 1% kolhalt, Härdtemperatur 820-830°"

SS 2140 "använd mycket i träbearbetningsverktyg." "Slipat verktygsstål."

vanliga bil fjädrar (är dessa fjäderstål 1770?)

hur vet man ifall ett stål härdar mot lyft, vatten eller olja? eller det är bara till att testa härda det och om det inte går i det ena är det bara till att göra om härdningen och testa i det andra?

Mvh Anders

"who are you to even think you can know the difference between good and evil?.. Are you God?"
"you who claim to be my judges, you be careful for you to one day will be jurge!"
Mer
11 år 1 vecka sedan #31337 av TSmide
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Hej

I början är det mer skillnad mellan den egna tekniken gång till gång än mellan två stål som båda betecknas som knivstål.
Man kan uppleva något som lättare att laminera ett stål än ett annat men det kan också bero på dagsform innan man har lärt sig
och smider med jämn kvalitet.
Följer man dom rekomendationer som du listade så är man på god väg att komma igång och det är tekniken som är det viktiga.

När det gäller härdning så brukar man rekomendera olika vätskor till olika stål och olika typ av verktyg men du kan härda i vilken
vätska som helst bara den kyler snabbt nog. Skillnaden är mer att man i en yxa vill ha en segare egg och då kanske kyler långsammare i olja. En kniv
för snide kanske man vill ha hårdare och kyler snabbt i vatten (med tvål i) där man kan aceptera att den är sprödare.
Innan man är duktig på att laminera kan det vara mindre risk för sprickor om man kyler lite långsammare i olja.
Stålen 1778, 1870 och 2140 går ju bra för att träna att gör knivar mm

/Tony

TSmide
Sidan laddades på: 0.077 sekunder
Powered by Kunena Forum