Nya inlägg
- Inga inlägg att visa.
- Smide och Metallhantverk - Blacksmithing and ArtMetal
- Knivmakeri - Knifemaking
- Yt- och efterbehandling [Kniv] - Finishing [Knife]
- Eggvinklar samt hur man slipar en egg (rakkniv)
Eggvinklar samt hur man slipar en egg (rakkniv)
- vt1100
- Besökare
Sen är det lättare att raka sig efter en varm dusch. Eller ta varmvatten ifrån kranen för att mjuka upp skägget med.
Börja med att ta lite raktvål i en kopp och vispa det med borsten så det blir en ganska löddrigt och inte för blött.
Sen så tar du och stryker på det i ansiktet med borsten och låter det sitta ett tag, skulle det bli för tort så kan man ju alltid strycka på lite mera raktvål med borsten.
Sen är det bara att raka sig med kniven, men det tar ganska lång tid att bli hyffsat bra på det, mig tog det ca 1,5 år + några skärsår oxå. Alunstift som finns på apoteket är bra om man skär sig.
Raka dig åt samma håll som håren växer, börja vid öronen ner till hakan ,sedan halsen, hakan och sist under näsan "vardags rakning" .Om du vill ha det slätare så kan du raka mot hårväxten efter att du rakat medhårs så kommer du närmare skinnet "helgrakning".
Hugger det tag i hårstråna så är kniven för slö. Sen så kan det vara lite skillnad på olika raknivar så du kanske ska prova en annan sort om den första inte blir bra. Men trots alla svårighetar med att raka sig med kniv så tycker jag att det är värt det för det blir väldigt slätt " barnrumpa " när man börjar bli bra med kniven, och så blir det ju en liten ritual av rakningen och inte något som man bara svabbar av med en färdigförpackad plastgrej.
- hovslagarebjörn
- Besökare
Det här får bli mitt första inlägg här. Vad tiden lider om jag får min kamera att fungera och sedan lyckas få över bilderna till datorn hoppas jag kunna dela med mig av smide också. Kan ju självklart mer om hästskor än om ljusstakar även om jag fuskar med annat smide än hovslageri också.Ludwig skrev: Jag tyckte att det var dags att ta ett steg upp på manlighetsskalan och börja raka mig med rakkniv. Jag fick en av min flickväns föräldrar som dom hade liggandes som gammalt arvegods. Erik Anton Berg förståss, så det är inga dåliga grejjer i alla fall.
Nu har jag bara ett problem, hur slipar man en rakkniv? Man striglar den förståss, men har någon några tipps? Eller finns det någon som rent uttav brukar använda rakkniv och har några tipps om själva rakningen?
Och tror ni inte att jag har sönder skaftet precis nu när jag sitter och skriver ihop det här?? Jag skulle pröva att strigla den ytterligare mot ett gammalt läderbälte och tog i för hårt så att skaftet gick sönder.. Men jag får väl göra ett nytt.. /Ludwig
Men eftersom knivar alltid varit ett stort intresse hos mig och min far samt att jag rakar mig med rakkniv tänkte jag svara på Ludwigs fråga..... såg att det sista inlägget i tråden i princip redan gjort det och tänkte att kanske är någon intreserad av vilken eggvinkel man ska ha? So here it goes;
Rakblad 12 grader
Rakkniv 15 grader
sniderikniv 22
skalpell 25
filékniv 25
trancherkniv 25
skalkniv/parerkniv 25
styckkniv 30
kockkniv 30
snickerikniv 30
flåkniv 30
fiskkniv 40
jaktkniv 40
allroundkniv 40
Självklart är det inga mått huggna i sten!!!! Men kanske någon är intresserad?
Hur man gör;
- Våtslipa mot eggen
- känn efter åt vilket håll råeggen pekar
- dropa symaskinolja på 280 kornsbryne och slipa mot råeggen (inte eggen) tills den är borta
- vänd bladet och upprepa
- upprepa igen med 500 korns bryne och sen igen med 1000 korns bryne
- Den sista eggen tas bort med filttrissa eller strigel - för hårt tryck under denna polering/strigling kan göra eggen slö i stället för vass.
- Voila! Nu kan du raka dig med eggen oavsett eggvinkel även om det går bättre med 15 grader än 40 grader
Mvh
Björn
- Ludwig
- Författare till inlägg
- Offline
- Platinum Boarder
- Inlägg: 1020
- Tack mottaget: 0
Om du ändå skulle sitta på lite eggvinklar till svarvstål och liknande så kör gärna till med det för att göra listan komplett och fin. (sa jag förresten att jag är inne på svarvning också )
Tack för fin info.
Mvh/Ludde
Klurgubbe i unga år
- Ludwigo
- Offline
- Gold Boarder
- Inlägg: 282
- Tack mottaget: 0
/En annan Ludwig
"Men 200 år kunna även gäddan och karpen bli, 40 års ålder kan också paddan uppnå, och lika gammal
som svinet blir kräftan, om den får leva." ur "Biologiska skisser" (1911)
- hansalex
- Offline
- Senior Boarder
Vid svarvning är beror det på så mycket: Skrapa eller skära, längs eller tvärs, hårt eller mjukt. Men man kan generellt säga att skrapsvarvning har trubbigare vinkel, liksom hårt vike och tvärs fiberriktning. Vid skärsvarvning kan man ha mycket spetsig vinkel om man kör med låg hastighet. Det är bara att experimentera sej fram. Min favoritsvarvmejsel har 25 grader och skölpen ca 30 grader för skärsvarvning.Ludwig skrev: Vilken källa av kunskap! Tack för det inlägget. Jag är nämligen lite av en vassa-eggar-freak, det tog skruv när jag köpte min tormek kan man säga=)
Om du ändå skulle sitta på lite eggvinklar till svarvstål och liknande så kör gärna till med det för att göra listan komplett och fin. (sa jag förresten att jag är inne på svarvning också )
Tack för fin info.
Mvh/Ludde
Hans
Bra smed reder sej ett järn!
- dan610324
- Offline
- Platinum Boarder
- Inlägg: 458
- Tack mottaget: 0
Det var den AMPRE ELEKTRIKERN STRÖM som var ute och åkte i sin ELBIL och då fick han en SLADD och slog en VOLT, om det inte
- hovslagarebjörn
- Besökare
Ludwig skrev: Vilken källa av kunskap! Tack för det inlägget. Jag är nämligen lite av en vassa-eggar-freak, det tog skruv när jag köpte min tormek kan man säga=)
Om du ändå skulle sitta på lite eggvinklar till svarvstål och liknande så kör gärna till med det för att göra listan komplett och fin. (sa jag förresten att jag är inne på svarvning också )
Tack för fin info.
Mvh/Ludde
Tyvärr kan jag inget om svarvstål, fast jag kan höra med några hantverkare jag ska träffa på Fredag - en av dom är ett riktigt svarvfreak........... men så har du ju fått svar här ovan i tråden också
(Är btw avundsjuk på din Tormek!)
/Björn
- hovslagarebjörn
- Besökare
hovslagarebjörn skrev:
Ludwig skrev: Vilken källa av kunskap! Tack för det inlägget. Jag är nämligen lite av en vassa-eggar-freak, det tog skruv när jag köpte min tormek kan man säga=)
Om du ändå skulle sitta på lite eggvinklar till svarvstål och liknande så kör gärna till med det för att göra listan komplett och fin. (sa jag förresten att jag är inne på svarvning också )
Tack för fin info.
Mvh/Ludde
Tyvärr kan jag inget om svarvstål, fast jag kan höra med några hantverkare jag ska träffa på Fredag - en av dom är ett riktigt svarvfreak........... men så har du ju fått svar här ovan i tråden också
(Är btw avundsjuk på din Tormek!)
/Björn
Hej igen, har nu frågat;
Det första han sa var; Är det skärsvarvning eller "vad det andra nu hette"-svarvning?
Inte fan vet jag svarade jag Det var en som frågade, jag har ingen aning! Sen fick jag lära mig lite om svarvning....... och det var skitkul! Det är kul med kunnigt folk! Men tyvärr har jag ju ett minne som en guldfisk. :-[
Skärsvarvning ska man i vilket fall ha 25-30 graders eggvinkel till och till den andra "slöjdsalssvarvningen" 45-50 grader - tror jag, han visade med händerna. Skärsvarvningen är jag hundra på för det sa han, den andra visade han med händerna.
Ett till tips var att man skulle använda en typ av Fräkenväxt -som jag tyvärr glömt namnet på-(skabb/slipfräken??) som slutkläm när man gör finslipningen.
Mvh
Björn
- JOJ
- Offline
- Senior Boarder
- Inlägg: 44
- Tack mottaget: 0
Ett till tips var att man skulle använda en typ av Fräkenväxt -som jag tyvärr glömt namnet på-(skabb/slipfräken??) som slutkläm när man gör finslipningen.
Det är nog Åkerfräken, även kallat "rävrumpa" han menar. Jag har sett det användas av vid olika tillfällen när man visat svarvning på äldre modeller av svarvar. Dels sådan som går fram och tillbaka med en trampa som och en fjädrande bräda som drar stycket åt andra hållet då man helt enkelt fick dra åt sig svarvstålet. Och så en variant med svänghjul som gick åt rätt håll hela tiden. Han som hade den senare varianten använde även skal från Hasslenötter för polering. Han tillverkade även egna väldigt små svarvstål av stålspikar som han slipade fas på. Jag vet inte vilken eggvinkel han hade men den var rätt brant. För båda de här varianterna är det skärsvarvning som gäller i micket låg hastighet.
/JOJ
Det ska böjas i tid det som krokigt ska bli.
- hansalex
- Offline
- Senior Boarder
Bra smed reder sej ett järn!
- Olav Vittfarne
- Offline
- Fresh Boarder
- Inlägg: 2
- Tack mottaget: 0
Ett mycket trevligt forum med ändlösa diskussioner om brynen, striglar, rakknivar, tvålar etc.
Medlemmar från stora delar av världen. Finns minst en medlem som smider egna knivar, annars är det mest restaurering av gamla. Finns en egen sektion för det med, med massor med tips hur man gör skållor (?)/scales.
Mats
- Smide och Metallhantverk - Blacksmithing and ArtMetal
- Knivmakeri - Knifemaking
- Yt- och efterbehandling [Kniv] - Finishing [Knife]
- Eggvinklar samt hur man slipar en egg (rakkniv)