Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon om mig, och mina framtida vägval

  • RikardA
  • RikardA Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Expert Boarder
Mer
14 år 1 månad sedan #30966 av RikardA
om mig, och mina framtida vägval skapades av RikardA
Hej allesammans jo, jag har varit registrerad här ett tag, men nu börjar det komma till ett svårt vägval i mitt liv och jag skulle uppskatta lite råd och tips från er som har hunnit lite längre i livet och som har fått en del livserfarenhet.

Jag är född i en konstnärsfamilj och min mamma är silversmed. Längre bak i släkten på 1800-talet så har vi fyra generationer av smeder och uppfinnare, så smeden sitter djupt rotad. Jag har alltid älskat metallen och dess formgivning ända sedan jag var liten. När jag var tolv år gammal så fick jag min första moped och fick även prova på att svetsa för första gången, sedan dess har jag varit frälst.
Jag har alltså tillverkat några saker som jag själv är rätt nöjd med, för att vara mina första alster. Här är några bilder:

[attachment=2:2np9gtwx]<!-- ia2 -->IMGP0119.JPG<!-- ia2 -->[/attachment:2np9gtwx]
[attachment=1:2np9gtwx]<!-- ia1 -->IMGP0115.JPG<!-- ia1 -->[/attachment:2np9gtwx]
[attachment=0:2np9gtwx]<!-- ia0 -->Bild 1.png<!-- ia0 -->[/attachment:2np9gtwx]

Just nu så går jag en ingenjörsutbildning, men i själen så känns det inte riktigt rätt. Jag klarar mig väldigt bra på utbildningen, men jag tycker det är väldigt jobbigt och stressigt att behöva sitta inspärrad bland alla dessa akademiker och vara nerborrad i en bok. Det kliar jämt i fingrarna. Men å andra sidan så känns det också väldigt vanskligt att bara hoppa av och starta upp något helt nytt som jag inte vet vart det leder.
Jag är också väldigt verkstadsintresserad med allt som hör därtill, dvs svets, svarv och fräs.

Ja, är det någon som har något bra råd på hur jag ska göra?
Det blir alltså ett val mellan hjärtat och huvudet :)

Mvh Rikard
Bilagor:
Mer
14 år 1 månad sedan #30967 av marberg
Svar från marberg i ämnet om mig, och mina framtida vägval
Det låter som du har många härliga år framför dig. Det behöver inte vara antingen eller ha lite tålamod och var smart så kommer du säkert att kunna välja både med hjärnan och hjärtat.

Erfarenhet är när man börjar känna igen sina misstag.
Mer
14 år 1 månad sedan #30971 av martin_smed
Svar från martin_smed i ämnet om mig, och mina framtida vägval
Hej Bloodsmith.
Vilket delikat problem du har ::)
En ingenjörsutbildning är väl aldrig fel att ha med sej, vad du än sedan vill fortsätta med.
Har du möjlighet att få en anställning som en sådan så har du ju en bra grund att stå på till att börja med, inte minst ekonomiskt.
I ditt läge skulle jag nog välja med huvudet, för det är inte så lätt att försörja sej som smed eller konsthantverkare.
Förmodligen så har du säkert fått råd av dina föräldrar att fortsätta din ingenjörsutbildning, och som förhoppningsvis kan
leda till en bra anställning med en bra lön. Det är inte förunnat alla hantverkare - tyvärr.
Vet inte hur gammal du är, men dina bilder visar ju att du har kunskap och färdigheter att bygga på.
Silversakerna är ju betydligt bättre än ljusstaken - om du ursäktar :-\
Tycker att du skall starta med att ha smidet som ett berikande fritidsintresse till att börja med, för du har ju gener att bygga, vad jag förstår.
Lycka till i framtiden // Martin i Lysekil.

Visst är det så att livet skrynklar ihop oss ibland men som tur är så utvecklas vi ju också.
  • RikardA
  • RikardA Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Expert Boarder
Mer
14 år 1 månad sedan #30972 av RikardA
Svar från RikardA i ämnet om mig, och mina framtida vägval
Jag är inte mer än nitton år gammal, och ljusstaken är den första grejen(av tre) som jag har gjort i järn ^^ så det är ju inte så konstigt att den inte blev jättelyckad faktiskt :)
Jo, mina föräldrar är ju på mig med utbildningen och jag är väl nere i en ganska djup svacka just nu och det är väl därför som man börjar fundera. Men jag har bestämt mig för att göra ett krafttag med studierna nu!

Men smidet kommer jag aldrig att släppa, och det kommer absolut i framtiden, lita på det :)
Mer
14 år 3 veckor sedan #30977 av gustav_metal
Svar från gustav_metal i ämnet om mig, och mina framtida vägval
Jag håller med föregående talare, de ger kloka råd allihop. Och det är ju ingenting som säger att en ingengörsutbildning inte kan leda till att man blir smed.

Och om jag ska vara helt ärlig så är det inte alls samma sak att arbeta som smed på heltid som att hålla på med det för att det är skoj. Det kvittar förmodligen vad du gör så känns det drygt när man har krav på sig som känns svåra att övervinna vare sig du är student, smed eller ingenjör.

Om du klarar av ingenjörsutbildningen ska du nog fortsätta där och kanske gå lite sommarkurser i smide istället.

//Gustav Thane
Mer
14 år 3 veckor sedan #30982 av folkabo
Svar från folkabo i ämnet om mig, och mina framtida vägval
Håller helt med vad man skriver i ovanstående inlägg. När du nu kommit in på en utbildning tycker jag att du skall fullfölja den. Du antyder i ditt första inlägg att det flyter på bra i skolan. Förhoppningsvis kommer du att få lite tid över på loven, i stället för att plugga inför omtentor. Då kan du ju ägna dig åt din hobby. Vilken typ av ingenjörsutbilning läser du, och hur lång är utbildningen?

Keep the blues alive
  • RikardA
  • RikardA Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Expert Boarder
Mer
14 år 3 veckor sedan #30988 av RikardA
Svar från RikardA i ämnet om mig, och mina framtida vägval
Jag går en utbildning i mekatronik(mekanik och elektronik, tänk robotar och dylikt). Det är en rätt mastig utbildning där det inte finns mycket tid över för vila. Men ni har nog rätt allihopa, det är bättre att satsa på skolan först. jag har själv inte fått någon uppväxt där jag har fått allt jag pekat på, eftersom mina föräldrar inte har blivit särskilt rika på sitt konsthantverk. Dock är jag väldigt tacksam för det idag. För jag har lärt mig att ta hand om allt sådant själv på det viset. Man vill ju så mycket nu och i framtiden, men å andra sidan är jag ju bara 23 när jag kommer ut, och vad är det för ålder egentligen? Men jag ska i alla fall försöka skrapa ihop till en ässja och ett städ framåt sommaren, så att jag kan börja lära mig järnsmidet på riktigt. Den här smidesträffen känns även väldigt lockande att åka iväg på :)

Mvh Rikard
Mer
14 år 3 veckor sedan #30995 av fredrik lundberg
Svar från fredrik lundberg i ämnet om mig, och mina framtida vägval
Många bra svar!

Men jag måste fråga: vart kommer "ansiktet" på ringen ifrån?
Jag känner igen den men kan inte placera den...

Warhammer 40k?

mer corpus till folket!!!
  • RikardA
  • RikardA Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Expert Boarder
Mer
14 år 3 veckor sedan #31018 av RikardA
Svar från RikardA i ämnet om mig, och mina framtida vägval
Det är In-flames märke jesterhead, jag tyckte den var häftig, och bestämde mig för att göra den i silver :)
Mer
14 år 2 veckor sedan #31053 av Ludwig
Svar från Ludwig i ämnet om mig, och mina framtida vägval
Hejsan.

Jag tycker som dom andra, skaffa dig en bra utbildning och få ett hyggligt jobb, sen har du råd att köpa de fina maskinerna och bygga dig en bra smedja på tomten. Sen om det skulle vara något att satsa på kan man ju alltid gå ner i procent på något sätt och driva företag vid sidan om. Om det är företag med hantverk som är den högsta drömmen förståss.

Själv satsade jag på en lärarutbildning och det ger ju en viss frihet, för jag kan flytta till balkan utan att behöva gå ner i lön... :)

Lycka till/Ludde

Klurgubbe i unga år
Mer
14 år 2 veckor sedan #31059 av Hammar
Svar från Hammar i ämnet om mig, och mina framtida vägval
Själv satsade jag på en lärarutbildning och det ger ju en viss frihet, för jag kan flytta till balkan utan att behöva gå ner i lön... :)

Lycka till/Ludde[/quote]


Den var bra. ;D ;D ;D ;D

Hammar

Hammar
Mer
14 år 2 dagar sedan #31123 av anneli
Svar från anneli i ämnet om mig, och mina framtida vägval
Framtida vägval är inte lätt. Att vara smed är inte lätt att leva på. Men kört är det inte , Min fråga blir då- Har du intresset i det du pluggar? tycker du det är kul?

Jag ville bli bildlärare när jag var liten, Men vart teknik intreserad också, så jag viste att det var gott om jobb. Jag kunde rita spräng skisser på mortorer eller svarvar och hur man kunde fräsa en kula i en fräs med hjälp av ett alborhuvud, plocka ned min hoj mortor och rita upp ala delar, Jag suger information och kunskap och tycker det är intresant, samtidigt är det konst.

Men skriver jävligt dåligt, Jag tog med mitt intresse för konst i mina utbildningar ,Det var den enda lösningen för mig att klara av ett arbetsliv

Trivs jag inte blir jag deppad, Det lär du med bli om du inte gillar det du håller på med. Först så var jag smed på heltid men fick ingen tid över och ekonomin är tuff om man bara ska leva på smide, det är ofta lite sesong bestälningar och de som har råd är ofta de snålaste(förlåt)

Så jag gjör så här har kvar mitt företag och tar de roligaste jobben som betalar sig, sedan tar jag uppdrag på företag som behöver folk. Jag får hålla mig själv uppdaterad med kurser jobben kräver men det betalar sig.

Så jag har jobbat med helicopter och trailer trafik i europa, har truck och hjulastare utbildning ,tung trafik,tankbil,adr kort mm. Allt kunde varit frid och fröjd men nu är vi ju där din fråga om framtida vägval var,,och någon tog mitt vägval i livet och förstörde det, Det blir alldrig som förr igen och jag håller på att sakta repa mig.

Så vad jag vill ge dig för råd, försök hitta något som gör dig inspirerad och glad,

Förr sparade jag till mina döttrar det gör jag inte nu för något kan hända att de inte får glädje av dem, det fick inte min ena dotter. Jag lever för nuet, Min dotter får leva i nuet och vi sparar inget till senare, För det kanske inte blir ett senare

Jag skulle kunna bli advokat efter alla turer, att tvinga lära sig lagar och regler har jag fått göra. Men att bli advokat ,helvete heller

Jag måste få göra det jag tycker om och det har någon nästan krossat, vill välja livet. Nu blev det ju personligt men jag hoppas du tar dig ur svackan och det är inget misslyckande att byta utbildning. Det är värre om du utbildar dig och gör ett dårligt jobb för att du bara ska uppehålla din lön

Det finns alldeles för många politiker och kommun anstälda idioter som redan gör detta. Önskar dig lycka till
Mer
14 år 1 dag sedan #31125 av mr_president
Svar från mr_president i ämnet om mig, och mina framtida vägval
Här kommer några fler pusselbitar.

Man skall inte överdriva vikten av de val man gör för de flesta valen gör livet åt dig. Valen är viktiga men resultatet kan du inte styra, där är du i händerna på andra människor och "ödet". Valen är oxså i verkliga livet tämligen enkla för man har inga val.... :-), många ödslar tid och energi på att resonerna om val som inte finns (särskilt tjejer).

En av de viktigaste pusselbitarna är inte vad man vet och vad man kan utan mer ens inställning. En glad och positiv människa som inte drar sig för att ta i, är intresserad av vad andra kan lära ut och ser det ljusa i tillvaron kommer alltid (oavsett vilken utbildning man gått) klara sig väl. Talang är en av de bästa hjälpmedel man kan ha, och talang är nära kopplat till inställning (snarare än vetskap och kunskap).

Med rätt inställning kommer alla du möter vara dina medhjälpare, med fel inställning står du ensam.

Det är bara det man tycker är kul som man kan bli bra på. Det är bortkastat att ägna sig åt sådant man vantrivs med.

90% av människorna gör sina val (i den mån de själva gör valen, ofta någon annan som gör valen åt dem t ex. när de får sparken, skiljs, super ner sig e.d.) för att de vill IFRÅN något. Oftast bottnar detta i att man rymmer från sig själv och sina egna egenskaper snarare än den miljö/personer man projicerar problemet på. Det är som att rymma från sin spegelbild. Ett fåtal människor vill TILL något, och de hamnar nästan alltid där. Det är inställning som är "kompassen" som visar vägen TILL framtiden.

Det man presterar visar hur man mår. Presterar man dåligt så mår man dåligt - mår man dåligt presterar man dåligt (en nedåtgående spiral...)

Så mitt råd, utöver det som sagts tidigare, är således i korthet - val (i den mån de finns) är aldrig ett problem utan en lyx bara ett fåtal människor i världen kan unna sig. Snarare än att inbilla dig att du har svåra val framför dig så se till att lyckas och uppskatta det du håller på med (oavsett vad det blir). Lägg all kraft på att göra ett bra jobb snarare än ett bra val. Visa för dig själv att du klara av det du ställs inför, rym inte till en "grönare gräsmatta".

Framgång föder framgång.....

Har du slagit din lärling idag ??
Mer
14 år 8 timmar sedan #31130 av martin_smed
Svar från martin_smed i ämnet om mig, och mina framtida vägval
Hejsan.

Att välja rätt väg har nog aldrig varit svårare och viktigare än idag, och tror inte det alltid räcker med att vara "glad och positiv".
Skulle inte vilja byta med dom 19-åringar som tar studenten och skall ut i arbetslivet idag. När jag slutade skolan, 14-år gammal, var nog det största problemet VAR man skulle börja arbeta, och inte som det är idag, OM man kan få ett arbete. Då kunde man välja fel ett par gånger men ändå hamna någorlunda rätt till slut.

Mina barn går/har gått estetiskt program med inriktning musik resp. bild o foto. Dom "brinner" verkligen för sina intressen och är väldigt duktiga (tycker pappa) men hur långt räcker det idag? Man måste dessutom vara väldigt duktig i alla kärnämnena för det är oftast högsta poäng i allt som räknas, inför fortsatta studier.
Jag fick mina första val glorda av andra, (har skrivit lite om det på min hemsida) så jag har inte velat göra detsamma åt mina barn. Har bara försökt puffat på, uppmuntrat och stöttat i den mån jag kunnat.

Att det är pengarna som styr vet vi ju redan, och vikten av att ha dom blir man ju ganska snart varse, tyvärr. Att som Anneli, ha flera ben att stå på verkar ju vara idealiskt. Att ha råd att plocka russinnen ur kakan och bara ge sej hän åt det som är roligt och givande är en förmån få förunnat. Tror att dom flesta smeder har en del "tråkiga" jobb som en ekonomisk trygghet, eller bas att stå på. Det är bara ett litet fåtal, väldigt duktiga smeder/konstnären, som kan leva på sina val fullt ut.
Men siktarna man mot stjärnorna, har talang, handlag och fallenhet kanske man kommer dit.
Personligen har jag aldrig siktat så högt, men jag vet att medelmåttor som mej behövs också, och har känt mycket glädje och fått mycket uppskattning för det jag gjort.

Alla kan ju inte bli någon ny Albert Paley, Alfred Habermann eller Kallsmed. ;)

Martin i Lysekil.

Visst är det så att livet skrynklar ihop oss ibland men som tur är så utvecklas vi ju också.
Mer
14 år 7 timmar sedan #31131 av mr_president
Svar från mr_president i ämnet om mig, och mina framtida vägval
Vill nog påstå att allt är lättre idag än det har varit.

Så länge jag kan minnas har det inte funnits sommarjobb, studentbostäder, varit svårt att komma in på linjer, svårt att flytta hemifrån, svårt att få lån osv osv. Samtidigt känner jag ingen som drabbas av detta problem i någon större utsträckning. Det verkar mer vara föräldrar som tycker det är svårt, barnen/ungdomarna fixar det de tycker är viktigt.

Jag har personligen erbjudit ungdomar som påstår att det inte finns sommarjobb till dem arbete (gårdsarbete), men flera vill inte ha det när det kommer till kritan.

När man blir äldre så blir man räddare. En gång var Elvis Presley och rock & roll det värsta som mänskligheten drabbats av, Industriroboten skulle slå ut alla jobb, vi skulle alla dö av Ebola osv. Samtidigt blir vi bara äldre och friskare för varje generation. Vi har längre semester och längre pension. Mångas problem är vad de skall göra på sin fritid snarare än vad de skall jobba med.

En för mig tydlig historia är att mina 4 kusiner från en liten by i norra norrland (ca 20 år yngre än mig) alla rest jorden runt i mer än 3 månader vardera innan de fyllt 25. Det räckte att jobba lite här_och_där på somrarna och skapa ihop till resan. Samtidigt träffade jag nyligen en 55 årig akademiskt utbildad kvinna i Brasilien som arbetat hela sitt liv, bl a sydde hon barbie kläder på kvällarna för att dryga ut lönen. Hennes DRÖM var att en gång kunna åka till Natal med sin man och bo på vandrarhotell (total kostnad kanske <10.000 SEK). Kusinerna har inte fått hjälp eller resan betald utan har jobbat på äldreboende, snickrat åt folk och gjort "okvalificerat" arbete som de flesta ungdomar. Svårt att tycka synd om Svenska ungdomar med den bilden framför sig.....

Det som talar emot detta är iofs att man hela tiden höjer ambitionerna och att man idag skall ha flera 48" TV, åka utomlands varje år, ha minst 2 bilar per familj, båt, sommarstuga och alla tänkbara prylar för att utöva flera olika hobbies, annars är man inte "lyckad". Det kan ju förstås skapa en känsla av att man har det "dåligt", men det är i så fall bara för att man saknar perspektiv och inte inser att man bor i det land i världen som är mest omhändertagande och erbjuder de mjukaste fallen.

Detta resonemang, som är generellt och framställt i grova drag, gäller nog minst 80% av befolkningen. För säkerhets skull vill jag påpeka att jag är medveten om att det finns folk som har det svårt i Sverige.

Säger som lappen sa - flytta till Korpilombolo, bra ställe, inga jobb !!!!

Har du slagit din lärling idag ??
Sidan laddades på: 0.099 sekunder
Powered by Kunena Forum