Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Blådamask?

  • Dark_Jester
  • Dark_Jester Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Gold Boarder
Mer
17 år 2 månader sedan #17894 av Dark_Jester
Blådamask? skapades av Dark_Jester
Med tanke på all den samlade kunskapen som finns här så tänkte jag att detta är rätt ställe att fråga:

Jag har fått en fråga gällande någonting som personen i fråga har hört kallas "Blådamask" eller "blå damask". Saken är att jag har aldrig hört uttrycket och sökningar ger inga resultat. Den smeden som hon hört det från hävdar att han är en av fyra i Sverige och tre till i världen som kan göra, vilket jag ställer mig mycket tveksam till. Därför undrar jag två saker:

1) Vad är blådamask?
2) Finns det någon här som kan tillverka sådan eller känner till någon som kan?

Tackar på förhand!

Of all the elements; Earth, air, fire and water, man stole only one from the gods: Fire. And with it, man forged his will upon the world!

http://www.nordanvinds.se
Mer
17 år 2 månader sedan #17895 av teacher
Svar från teacher i ämnet Blådamask?
Vad blådamask (blådamast??) är har jag ingen aning om, förutom att det är mönstervällning med en metall som blir blålilaaktik.

Jag känner en smed som kan (min mäster för övrigt), han heter Patric Fälldin och håller till i Rosersbergs slottssmedja, straxt norr om Stockholm. Han brukar ha med sig ett eller två blad när han är ute på medeltidsmarknader där Nordic Knights är.

När jag frågade vad det är och hur man gör det så log han och sa: Fundera på det du, jag lär dig sen när du kan mönstervälla ordentligt. *surar*. Men enligt han så är det inte många som vet hemligheten med denna "magi". Vi har kanske pratat med samme smedselände ;)

Mens sana in corpore sano (En sund själ i en sund kropp)
Mer
17 år 2 månader sedan #17897 av SCB
Svar från SCB i ämnet Blådamask?
Har ni några bilder? Jag har ett par teorier men det förutsätter ju att vi talar om samma sak.

Men rent generellt måste jag säga att folk som utger sig vara "ensamma" om någon produkt/teknik sällan är det.
Sånt är för mig bara en marknadsföringsgrej.
Jag känner en smed som bestämt hävdar att han är ensam i sverige om att göra miniatyrhästskor som smycken och bältesspännen..
Visst.. Tjena tjena..

//Olof Nilsson
Mer
17 år 2 månader sedan #17898 av AuntyJack
Svar från AuntyJack i ämnet Blådamask?
Hmmm, jag har lite funderingar över om det är verkligen mönstevällde stål. Kan dom har hittad på ett annat namn på wootz liknande material?

Har någon faktiskt sätt ögonen på nåt sånt?

Flytta dom j**la molekuler f* f**.
Mer
17 år 2 månader sedan #17899 av BULL
Svar från BULL i ämnet Blådamask?
kan det vara nått sånt här?
Mer
17 år 2 månader sedan #17900 av barmark
Svar från barmark i ämnet Blådamask?
Den här smeden har ett knivblad han kallar blådamask: http://web.telia.com/~u95302542/knivblad.html
Mer
17 år 2 månader sedan - 17 år 2 månader sedan #17901 av SCB
Svar från SCB i ämnet Blådamask?
Verkar "bara" vara anlöpningsfärger.
Olika material får olika anlöpningsfärger vid samma temperatur, det är bara att välja stål som ger bra kontraster när de anlöps, eller kokblåneras om man är rädd om härdningen.
För ett par veckor sedan så gjorde jag ett blad med yxstål från Hults bruk samt ett stål med 5-6% krom, Efter härdning, anlöpning och ploering så anlöpte jag en gång till i ca 300 grader, yxstålet fick en djupt blålila ton och det Kromhaltiga stålet blev guldgult.

Prova att välla ihop stål med varierande halter av Nickel och Krom så kan du nog få fram riktigt fina färger.
Svårt, visst! Men inte direkt någon okänd hemlighet förunnat ett fåtal "utvalda" Det finns mängder med knivmakare som gör sånt här.
Han här t.ex... http://www.pachi-knives.com/index.php?id=41
Men det är väl som med allt hantverk... Det krävs mycket övning och erfarenhet innan man kan göra en perfekt produkt.

//Olof Nilsson
Last edit: 17 år 2 månader sedan by SCB.
Mer
17 år 2 månader sedan #17902 av gustav_metal
Svar från gustav_metal i ämnet Blådamask?
Ja så kom den frågan upp... Jag vet vad det handlar om och varifrån du fått det (Tror jag)

Det känns nästan lite tråkigt att berätta det för alla. Även om jag givetvis är för öppenhet och delad kunskap så tar det emot lite. Jag tycker nämligen att det är rätt så coolt med hemliga saker. Vissa av er känner säkert till min och Ludwigs ytterst hemliga sekt...

Men ja ja vill ni veta så ska ni så klart få det. det är ju inge konstigt i vilket fall.

Patrik Fäldin är en av de få i sverige som tillverkar blådamask eller blågulddamask som de ibland kallar det. Han har lärt sig det av sin forna mästare/lärare "SmeJan" från Dals Långed. Ibland påstås det att endast "SmeJan" och hans lärlingar hanterar denna teknik men det är givetvis helt osant. Jag ska nu beskriva så tydligt jag kan hur det görs.

Hela knepet ligger i vilka material man väljer att damaskera. De smeder jag talar om använder sig av ett kolstål och ett nickelstål. Nickelstålet är mycket mjukt och tar inte härdning. Jag minns inte vilket ss-nummer dessa stål har men nickelstålet är relativt dyrt, ca 130 kr/kg kostade det för fyra år sedan (när jag fortfarande engagerade mig i mönstervällning.) Dessa stål är relativt svårvällda och bör vällas med borax. När man vill ha blå damask som inte är blåguld kan man använda rent nickel och stål.

Den blå färgen får man fram genom vanlig anlöpning. Ibland kan man kyla bladet i någon vätska för att förstärka färgerna, vanlig härdolja går bra. Det är viktigt att man har exakt rätt och jämn temperatur, anlöp i ugn. De olika metallerna ger olika färg på samma värme på så vis uppstår de fägade mönstrerna.

När man köper ett blågulddamaskerat blad kan man inte räkna med att det håller någon vidare skärpa. Eftersom blåanlöpt som regel innebär för mjuk egg. I vissa fall har smeden använt ett stål som kan blåanlöpas utan att tappa skärpan och jag tror att man kan lägga ett blad på lägre värme under en längre tid för att på så vis få färger som annars bara uppstår vid högre temperaturer.

Nå är jag tydlig nog?
Mer
17 år 2 månader sedan #17903 av dan610324
Svar från dan610324 i ämnet Blådamask?
nog var det tydligt allt , men för oss vanliga dödliga som har fullt upp med å välla in en stålbit i ett vinkeljärn för å få ett skapligt knivblad så är de här brutal överkurs , å önsketänkande

Det var den AMPRE ELEKTRIKERN STRÖM som var ute och åkte i sin ELBIL och då fick han en SLADD och slog en VOLT, om det inte
Mer
17 år 2 månader sedan #17904 av SCB
Svar från SCB i ämnet Blådamask?
Detta med blånerat mönstervällt stål har funnits ett bra tag och jag ser ingen som helst mening med allt hemlighetsmakeri.
Då är det bättre att sprida informationen tidigt och se till att man blir förknippad som "grundaren" Det tjänar man nog mer på.


"Information wants to be free"

Det enklaste är att använda värme för att få fram färgerna men man kan även kokblånera eller använda saltbad, som kan ge bättre färger eller ha mindre påverkan på härdningen beroende på vilka stål man använder.

Välj härdbara Korm och Nickelstål som har likartade härddata så slipper man blanda in ohärdbara stållager i sin kniv.

Såhär blev i alla fall mitt första försök, fotat efter grovslipningen.
Tyvärr hade jag misslyckats med vällningen på ett ställe så det blev skrotlådan efteråt, men det var i alla fall ett kul experiment och garanterat något jag skall fortsätta med.
Jag skall bara blanda ihop ett lite aggressivare fluss för Kromhaltiga stål.

//Olof Nilsson
Bilagor:
Mer
17 år 2 månader sedan - 17 år 2 månader sedan #17906 av Cegga
Svar från Cegga i ämnet Blådamask?
Hej !
Har provat lite med att göra så .Man får labborera lite med anlöpnings tempen och tiden så blir det rätt bra. Den här yxan har legat i salt bad i 250 grader i

You can fool some people sometime´s .But you can not fool all the people all the time
Last edit: 17 år 2 månader sedan by Cegga.
Mer
17 år 2 månader sedan #17908 av folkabo
Svar från folkabo i ämnet Blådamask?
Mycket proffsigt. Gör du dina skaft själv?

Keep the blues alive
Mer
17 år 2 månader sedan - 17 år 2 månader sedan #17909 av Cegga
Svar från Cegga i ämnet Blådamask?
Om du menar mig så gör jag inga skaft själv ( har svårt att jobba i trä ;D ) jag kan göra om en del men oftast köper jag av Smedbergs .
På just den här sitter ett från Gränsfors

You can fool some people sometime´s .But you can not fool all the people all the time
Last edit: 17 år 2 månader sedan by Cegga.
Mer
17 år 2 månader sedan #17911 av Micke M
Svar från Micke M i ämnet Blådamask?
Jag pratade med Håvard Bergland, som också gör damaskerade knivar som blåanlöps, hur han fick dem att inte bli för mjuka. Det var precis som tidigare nämnts inte så superavancerat. Färgen kommer av en oxid som blir olika vid olika temperatur (anlöpningsskalan), men man kan "lura" fram en annan färg genom att ha en lägre temperatur med längre hålltid. Ugn är nog ett måste. Håvard brukar vara noga med att knivarna ska kunna användas, så man får väl lita på hans ord.

Micke M

MM
Mer
17 år 2 månader sedan #17923 av teacher
Svar från teacher i ämnet Blådamask?
Jaha... Det klart att det var så enkelt.. Ingen magi där inte... jag trodde inte det var så enkelt... Men hmm.. borde inte blåfärgen försvinna med användning av bladet??

Mens sana in corpore sano (En sund själ i en sund kropp)
Sidan laddades på: 0.123 sekunder
Powered by Kunena Forum