Nya inlägg

Topic-icon Tunt fjäderstål

  • agabos
  • agabos Profilbild Författare ämne
  • Besökare
  • Besökare
9 år 5 månader sedan #33756 av agabos
COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED_NEW
Jag skall göra ett antal vridfjädrar till ett projekt och skulle bli glad för lite kvalificerade råd.
Det skall vara tråd som är 1 mm tjock och som inte behöver efterbehandlas för att ge en bra och spänstig fjädring under lång tid. Jag kommer att helt sonika jobba med gasen och snurra ståltråden runt ett rundjärn, som när man gör ringar. Efter det skall de vara klara att användas.
Tips på legeringar och var jag får tag i sådan tråd?
Jättetacksam!
Mer
9 år 5 månader sedan #33760 av robin
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Pianotråd kanske? utan gas då förstås.
Mer
9 år 5 månader sedan #33761 av mr_president
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Har gjort några fjädrar (inte många men ändå...). Känner inte till någon superlegering som tål att anlöpas ur och behålla fjäderspänsten ???

När jag gjort fjäder har jag anlöpt ur tråden (glödga -> svalna långsamt), format den (t ex. snurra), härdat den och anlöpt vid 350-450. Tror inte det finns någon short cut till detta om du ger dig på med gasen ??!!

1mm tråd borde du kunna snurra upp på en stång i t ex. svarven helt utan värmning dock. Har provat 1mm för hand och det är rätt tungt och blir osymetriskt. Sannolikt får man välja en tunnare stång än slutresultat för den lär vilja "öppna" sig när man lättar på trycket. Ett hål i stången där man sticker in början, ett finurligt anhåll (svarvstål) och sen är det bara att linda......

Tycker mig minnas att det finns en video på Antracit som visar en maskin som gör fjädrar med en jäkla hastighet (en sån där "hur går det till" video).

Kompisen har köpt fjäderstål här i Stockholmskrokarna. Både i tråd och platt. Minns dock ej var det var. Kan kolla om intressant.

Har du slagit din lärling idag ??
Mer
9 år 5 månader sedan #33763 av mr_president
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
så här hette firman - http://www.spiros.se/

Har du slagit din lärling idag ??
Sidan laddades på: 0.140 sekunder
Powered by Kunena Forum