Nya inlägg

Fler ämnen »

Topic-icon Stål til lufthammere backar

  • Metalmageren
  • Metalmageren Profilbild Författare ämne
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Senior Boarder
Mer
10 år 1 månad sedan #31144 av Metalmageren
COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED_NEW
Hej .
Jag har snackat med Uddeholm och Tibnor idag, før jag skal till att gøra nya hammar backar til min lufthammare. Jag ville ha fat på ss 2550 grane , men det har tydligen utgåt och något liknande som er lufthærdande kunde dom inte hjælpa till med (Jævligt konstigt).
Der kunde framskaffes ett stål som heter 2767 Bøhler K600, med 0,45 % C, 1,3 % Cr, 4 % N och en god mæng Molybden och det er væl bra om man skal arbete med høga temperaturer ?.
Nu til min fråga er det någon som kender til detta stål och er det nogot att ha?
Man kan vist få en HRC på mellan 45 till 58. Men så vidt jag vet er vel en hårdet til lufthammere bakkar omkring 50 HRC.
Er kanske ett Orvar 2344 stål att føredra?
Prisen før 4 bitar Bøhler på 180 x 110 X 65 mm ligger på 3540 Dkr ex moms lite peprat tycker jag .
Er der kanske någon som har ett annnat førslag?
Många hilsen Metalmageren / Danmark
Mer
10 år 1 månad sedan #31146 av mr_president
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Nu vet jag inte om det är turkfelsnisse som är i farten eller om jag är ute och cyklar... men Orvar är väl 2242 ??

Om du vill köpa Orvar i mindre mängd så har jag hittat en leverantör i Vällingby som säljer kapbitar. De är stor stål grossist och inte skrothandlare... Han hade allt möjligt stål i mindre bitar. Möjligen måste du smida fram rätt dimension men det kanske inte är något problem för dig ?? Sist jag var där fanns bl a Orvar i vad som såg ut att vara ca 12cm i diameter och grövre, kanske fanns det kvadrat oxså men eftersom jag inte letade efter det så kollade jag inte så noga.

Om du vill ha Orvar och du vet vilken storlek så kan jag åka förbi där och se vad han har hemma? Men jag köper när jag är där, orkar inte åka flera gånger ::)

Du kan ju ange Prio1 -2250 prio 2 - 2242 osv.

Har du slagit din lärling idag ??
  • Metalmageren
  • Metalmageren Profilbild Författare ämne
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Senior Boarder
Mer
10 år 1 månad sedan #31161 av Metalmageren
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Hej mr presidente mfl.
Många tak før ditt erbjudande mr president, men jag provar i førsta taget att hitta fram til en god leverandør her i dansk landet & som jag kan anvænda i framtiden med. Ibland er det nog en turkfelnisse som er framme, men denna gång er det mig som skiver. Orvar som bla. andat Uddeholm sæljer har det internationele værkstads namn Orvar supreme 2344 så det er nog dær felen ligger før i sverige var Orvar bliver pruduceret anvender man vist bara SS 2242 (Svensk standard namn).
Jag kan køpa 2 stk bitar 127x76x160 mm før 2400 dkr, men om du tror att vi kan konkurere med det incl transport til DK, så er jag frisk på att prova lite Orvar ( om dimensionen passar någon lunda med mitt behov som er 160 x 65x 110 mm. Jag skickade 14 kg rent ferritiskt jern til Grænsfors bruk på før ett par år sedan och det kostade inte mer en ca 200 kr i transport från Dk.
Jag har också hittat ett stål som heter Bøhler K600 , 2767 som nemnt tidigare och dom menar att detta stål motsvarar visst någonlunda ss 2550, men det stål kender jag inte till men ett par prov bittar av det skal jag experimentere med her till sommar.Er det nogon som kender till det ?
Vad er egentligen en bra HRC til hammar backar?

Med venliga hilsen Metalmageren/Danmark
Mer
10 år 1 månad sedan #31162 av mr_president
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Jag gav 40:-/kg + moms mot faktura när jag köpte i höstas. Om jag räknar rätt så är backarna på ca 1,15l per styck å järn väger ca 8 kg/l så det skulle bli ca 18kg. Om priset är det samma blir det ca 750 SEK + moms. Nu lär man väl kanske inte hitta en bit som stämmer precis utan man tvingas betala för "spill".

Om du köper av mig behöver du inte lägga ut momsen, är väl så det funkar inom EU !?

Hör av dig om du bestämmer dig för att prova detta. Även om det är andra stål som du kan tänka dig så kan man ju ta det stål där kombinationen dimension och egenskaper är den bästa.

Kom och hämta å ta med dig "en pall" Tuborg så får du övernattning och stålet i utbyte O0 Jag kan ju passa på å lära dig å svetsa när du ändå är här ;D

Jag gör inger förens du ev. ger grönt ljus.

Lycka till

Har du slagit din lärling idag ??
Mer
10 år 2 veckor sedan #31384 av mr_president
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Åkte förbi leverantören av stål idag och tittade in för att se vad de hade i sina "kort-bits-lådor". Det fanns inte 2242 Orvar i någon bit som gick att göra backar av. De hade rundstång i 120mm och 175mm (var det väl) men det skulle bli dyrt både material och kapning.

Det som de hade gott om var 2541 som är ett seghärdningsstål. Detta verkar vara någon form av standard/normalstål för kugghjul och axlar mm förekommer som referens när stålbolag jämför t ex. orvar med andra stål. Detta stål fanns i i väldig massa kortbitar i alla möjliga dimensioner (allt var rundstång som jag såg). Fanns upp till 200mm eller där i krokarna. Om 2541 är något att ha kan jag köpa rundstång där det rymms 160x65x110 (kan även grovsåga det i kallsågen). De vill ha 30:-/kg + moms för 2541, så då kanske man har råd med lite spill ?!

Andra kanske kan råda om 2541 är dugligt till backar i en lufthammare.

Dagens goda gärning, nu kan man va elak resten av dagen.....

Har du slagit din lärling idag ??
Sidan laddades på: 0.075 sekunder
Powered by Kunena Forum