Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon HEFAISTOS Smidesguden

  • Johan Sangberg
  • Johan Sangberg Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
  • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
21 år 2 månader sedan #1710 av Johan Sangberg
HEFAISTOS Smidesguden skapades av Johan Sangberg
<b>HEFAISTOS
</b>
Personalia:
Far: Zeus
Mor: Hera
Maka: Afrodite
<b>"Fakta": </b>
Eldens och smedernas gud. Hans romerska namn var Vulcanus. Han smidde Zeus åskbultar, liksom Akilles vapen och Agamemnons spira. Han var ingen skönhet, därtill haltade han - men han var en fredlig och vänlig gud, som uppskattades på grund av sin yrkesskicklighet. Hefaistos torde ha sitt ursprung som vulkangud i Mindre Asien.
<b>Myten:</b>
Det finns två versioner, som förklarar orsaken till Hefaistos haltande. Den ena säger att han var vanskapt från födelsen och att Hera därför kastade ner honom i havet, när hon upptäckte det. Där räddades han av Thetis och Eurynome. I den andra versionen blev han också kastat ner från Olympen, dock av Zeus i vredesmod, efter att Hefaistos hade tagit Hera i försvar i ett familjegräl. Han ramlade ner på ön Lemnos och bröt båda benen i fallet, varefter han var förlamad i det ena.
<b>Scenario: </b>
Hephaistos, nerslagen men arg, sitter på kanten av en himmelssäng.
- Jo, jag har väl misstänkt det ett tag nu... Fast det är för jävligt i alla fall! Och sen ska man få höra det av Hermes, dessutom. Han hade väl mest roligt åt att få berätta det för mig... Typiskt att alla vet om det, utom en själv.

<center> <img src=" w1.311.telia.com/~u31104031/bilder/boticielli/venumars.jpg " border=0>
Botticelli
”Venus and Mars”</center>



Afro! Min Afro! Varför har du gjort det mot mig? Jag vet ju att jag inte är vackrast här i världen, men vi brukade väl ha ganska kul tillsammans ändå, när jag tände brasan ordentligt? Det är klart, är man gift med en kärleksgudinna, så kan man väl inte bli förvånad om hon lever upp till sitt rykte. Om det ändå hade varit någon annan! Mest förbannad är jag över att det är Ares, som hon bedrar mig med. Den vidrige krigshetsaren! Han är så långt ifrån allt vad kärlek heter, som man bara kan bli!
Och i vår egen säng, dessutom! Men - vänta, jag får just en idé! Jag ska visa dem att man bedrar inte ens Hefaistos ostraffat! Om jag smider ett nät, som jag gömmer under madrassen, så kan jag använda sängstolparnas klädsel till att gömma kättingarna i, som jag leder upp till sänghimlen. Där sätter jag fast dem med en regel, som löser ut, när det blir för mycket rörelse på madrassen. Just det! Ha! Sen smäller nätet ihop - och därinne finns de två fula fiskarna...
Sen får vi se, vem Hermes skrattar åt mest!

Johan Sangberg
  • Johan Sangberg
  • Johan Sangberg Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
  • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
21 år 2 månader sedan - 17 år 3 månader sedan #1711 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet HEFAISTOS Smidesguden
Mer om Hefaistos ("Vulkan")

Eldgud och smedarnas och vulkanernas gud. Hefaistos kunde till-verka vad som hels genom sin utmärkta färdighet i smideskonsten.

Han var ful och vanskapt, och kastades från Olympen vid födseln då hans mor Hera eller far Zeus såg honom. Ibland ansågs Hera vara hans enda förälder, precis som Zeus var Athenas enda för-älder. Den svartsjuka Hera skall ha fött Hefaistos för att hämnas att Zeus haft maken att göra ett eget barn.

Hefaistos var gift med Afrodite eller en av gracerna, Aglaia, och hans verkstad låg under vulkanen Etna på Sicilien. Cykloperna var hans medhjälpare, och de tillverkade Zeus blixtar. I vissa myter var hans hustru den behagliga gudinnan Charis.

Som karaktär förlöjligades Hefaistos ofta på grund av sitt utseende men som konstnär var han mycket beundrar. Han tillverkade de vackraste smyckena för kvinnor och ståtligaste vapnen för män.

Han kopplades starkt till än Lemnos, eftersom en av myterna berättar en annorlunda version av hur han blev halt. Vid ett av Zeus och Heras många gräl hade han försökt gå emellan, och Hera hade blivit så arg att hon kastade honom från Olympen. Efter att ha fallit hela dagen landade han på ön, och folket där tog hand om honom.

I Athen firades han tillsammans med Athena vid Halkia festivalen.

Romarna kallade honom Vulcanus.

Johan Sangberg
Last edit: 17 år 3 månader sedan by Johan Sangberg.
  • Johan Sangberg
  • Johan Sangberg Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
  • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
21 år 2 månader sedan #1712 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet HEFAISTOS Smidesguden
Lite till om Hefaistos/Vulcanus


Vulcanus som var romarnas namn på Hefaistos är eldens, smideskonstens gud. Hefaistos var hantverkare i Olympen, han var även en högt skattad konstnär. Han smidde vapen åt alla de andra gudarna, själv var han en snäll och fredsälskande gud. Hans verkstad fanns på ön Lemnos men där vulkaner och eldar fanns var hans plats. Hans armar var starka, precis som varje smeds som arbetar hela dagen i städet med den tunga hammaren, medan hans ben var förtvinade. Han utarbetade inte bara smycken och prydnadssaker , utan allt från spiror till troner, från amforor till gyllene robotar. Han skapade, på Thetis begäran, Achilleus vapenutrustning och utarbetade dennes sköld med berömda framställningar. Men också egiden åt Athena, Helios vagn, Zeus scepter och Eros pilar.

Hefaistos hade huvudsakligen kult i Athen, där hantverket spelade en stor roll.

Han firades vid festen Chalkeia tillsammans med Athena, som ju också beskyddade hantverk. I festen ingick stafettlöpning med facklor. Hefaistos delade också ett tempel med Athena, nämligen det som kallats Theseion, men bör egentligen heta Hefaisteion.

När Hefaistos föddes och hans mor Hera fick se hur ful han var kastade hon ut honom ur Olympen, gudarnas boning i grekisk mytologi, och i fallet bröt han benet så illa att han blev halt för livet. Som hämnd tillverkade Hefaistos en stol åt Hera som var så konstruerad att hon fastnade när hon satte sig i den.

Där fick hon sitta ända tills vinets gud, Dionysos , lurade Hefaistos till att dricka sig full och då släppa lös henne. Hefaistos var olycklig gift med kärleksgudinnan Afrodite som härskade över kykloperna, enögda jättar som bland annat hade som uppgift att smida åskviggar åt zeus. Hans fru Afrodite som ständigt var otrogen med sin älskare Ares, krigsguden, fångades av Hefaistos osynliga nät när de älskade och pris gav dem åt gudarnas löje.

Citat:

Hefaistos, nerslagen men arg, sitter på kanten av en himmelssäng.

- Jo , jag har väl misstänkt det ett tag nu….Fast det är för jävligt i alla fall! Och sen ska man få höra det av Hermes, dessutom. Han hade väl mest roligt åt att få berätta det för mig…Typiskt att alla vet om det, utom en själv.

Afro! Min Afro! Varför har du gjort det mot mig? Jag vet ju att jag inte är vackrast här i världen, men vi brukade väl ha ganska kul tillsammans ändå, när jag tände brasan ordentligt? Det är klart, är man gift med en kärleksgudinna, så kan man väl inte bli förvånad om hon lever till sitt rykte. Om det ändå hade varit någon annan ! Mest förbannad är jag över att det är Ares , som hon bedrar mig med. Den vidriga krigshetsaren ! Han är så långt ifrån allt vad kärlek heter, som man bara kan bli!

Och i vår egen säng, dessutom! Men – vänta, jag får just en idé ! jag ska visa dem att man bedrar inte ens Hefaistos ostraffat! Om jag smider ett nät, som jag gömmer under madrassen. Just det ! Ha ! sen smäller nätet ihop- och därinne finns de två fula fiskarna…….

Sedan får vi se, vem Hermes skrattar åt mest!

Hefaistos var inte far till något Afrodites barn. Hefaistos stod endast ut bara för att han inte kunde motstå henne när hon ökade sin underbara gördel.

Med gördeln kunde hon få vem som helst att falla för henne.


<center>Administrator på Antracit

Du hittar det mesta om du använder <b>Sökfunktionen / Search</b> före allt annat!

<img src=" www.antracit.nu/favicon.ico " border=0>

Johan Sangberg
Sidan laddades på: 0.093 sekunder
Powered by Kunena Forum