Nya inlägg

Topic-icon När får man kalla sig smed?

 • Ludwig
 • Ludwig Profilbild Författare ämne
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • Platinum Boarder
Mer
14 år 10 månader sedan - 14 år 10 månader sedan #11540 av Ludwig
COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED_NEW
När folk frågar om mina fritidssysselsättningar brukar jag säga att jag sysslar en del med smide eller att jag har en smedja som jag hålls i... Jag har inte tidigare kännt att jag kommit igång med smidet riktigt fram tills nu, därför har jag inte tidigare velat säga att jag är smed. Visst, jag kan ganska mycket teoretiskt vid det här laget, men smide är ju ett hantverk, något man gör med händerna och då räcker det väl knappast att kunna snacka smide..

Vad tycker ni krävs för att man ska få säga att man är smed?

Ludwig

Klurgubbe i unga år
Last edit: 14 år 10 månader sedan by Ludwig.
Mer
14 år 10 månader sedan #11541 av Kallsmén
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Ja du Ludwig,
Mer
14 år 10 månader sedan #11543 av SCB
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Sysslar man med smide, antingen som yrke eller som hobby, så tycker jag att man kan få kalla sig smed. Oavsett hur duktig man är eller hur länge man har sysslat med smidet.
Gesäll och mästerbreven är trevliga tillägg men dock inget som är nödvändigt för att få använda sig av titeln smed.
Det är min åsikt om smidet.

//Olof Nilsson
Mer
14 år 10 månader sedan - 14 år 10 månader sedan #11545 av Cegga
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Håller med SCB.
Ska man ha en titel som smed får man bena upp det vad är en smed en som har mästerbrev ? om det kom in en med sitt mästerbrev i en tung smedja typ bofors där dom åxå är smeder hur mycket skull mästerbrevet vara värt där? inte ett sk-t så vi kan nog älta det tills vi dör å inte hitta en lösning så varför inte kalla oss alla smeder  ;D   .Jag börja i smedjan 82 och jag säger att jag jobbar som smed om någon frågar men har inget papper på det så jag kanske inte är det men det bryr jag mig inte så mycket om  ;D . Tänk om jag började jobba hos roger vad skulle jag vara då (sme´halv kanske) eller som konstsmed eller hejarsmed eller svetssmide ja du ser det finns så mycket inom smide så vi kallar oss SMEDER alla ;D
Cegga

You can fool some people sometime´s .But you can not fool all the people all the time
Last edit: 14 år 10 månader sedan by Cegga.
Mer
14 år 10 månader sedan #11552 av snickarn
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Vi som har smidet som hobby kan väl kalla oss HOBBY-SMEDER, för att slippa krav på att vara utbildad smed och kunna allt möjligt.

Snickarn
 • Ludwig
 • Ludwig Profilbild Författare ämne
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • Platinum Boarder
Mer
14 år 10 månader sedan #11553 av Ludwig
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Skulle man kunna säga att om man någorlunda reglebundet sysslar med smide så är man smed. Jobbar man med det är man yrkessmed och där är ju Cegga helt klart yxsmed och Kallsmen är ju mer grovsmed=). Om man har gjort ett gesällprov så är man smidesgesäll och har man ett mästerbrev så är man mästersmed..?

Ludwig

Klurgubbe i unga år
Mer
14 år 10 månader sedan - 14 år 10 månader sedan #11554 av Cegga
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Smidesgesäll å mästersmed på vad det undrar jag över jag förstår vad du menar men kan man bli det på typ hejarsmide yxsmide presssmide eller måste man vara konstsmed det är det som jag undrar över vem ska utfärda ett mästerbrev i hejarsmide eller presssmide?  jag håller på att kröker vi järn fult som snyggt så kan vi säga att vi smider å då är vi väl smeder  ;D , sen får väl endel kalla sig mästersmeder eller vad dom vill på ett papper

You can fool some people sometime´s .But you can not fool all the people all the time
Last edit: 14 år 10 månader sedan by Cegga.
 • Johan Sangberg
 • Johan Sangberg Profilbild
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
 • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
14 år 10 månader sedan #11556 av Johan Sangberg
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Hejsan

Ja vad säga här då. Smed e väl helt Ok att kalla sig om man nu e Smed. Men det e som att säga att man e snickare. Det e ju ganska så Grovt. Finsnickare, inredningssnickare, möbelsnickare e mer rättvisande eller hur? Då blir exempelvis, Hejarsmed, Klensmed, Byggnadssmed, Varmssmed, mer detaljerat.
Sedan det här med om det är ett yrke som man försörjer sig på och att det är det som är kriteriet för vad man får kalla sig så blir det inte lätt heller. Man kan ju försörja sig på exempelvis IT och hålla på med varmsmide på fritiden. Då e man ju inte Varmsmed till yrket utan till hobby. Nu kan man väl vara Varmsmed och ha IT som hobby för den delen.
Det är upp till var och en vad man vill sätta för ettikett på sig själv och andra kommer i vilket fall att göra bedömningen. Har man utbildat sig (skola, lärling, självlärd) så "är man" väl det man utbildat sig till, och kallar sig väl det då. Men Gesäll eller Mäster är ju en utmärkelse man erhåller efter en kvalificerad bedömning av ens yrkerkunskaper osv. Det kan man ju inte bara börja kalla sig som man själv tycker. Nu har ju inte alla yrken den titelaturen eller utmärkelsen att få.

;)

Johan Sangberg
Mer
14 år 10 månader sedan #11559 av marberg
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Håller med er, var å en efter eget sinne. Men jag tycker nog smed är lite förmätet att bara för man råkat misshandla några varma järnbitar. Kallar jag mig inte heller snickare bra för att jag råkar spika lite på min fritid. Föredrar hobby-smed för smed, men hobby-snickare eller snickare har aldrig varit aktuelt.
/Marberg

Erfarenhet är när man börjar känna igen sina misstag.
Mer
14 år 10 månader sedan - 14 år 10 månader sedan #11560 av jenlangs
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Hei o!

Noen ytterligere betraktninger .. fra helt andre synsvinkler ..:
- En riktig smed skal være passe gikterisk (revmatisk), gjerne orginal (feks. spille didgeridoo) og helst ha dårlig økonomi ...?  Det er bra med gikt, for man får både hetta og oppmjukning i smedjan, - og det er bra med dårlig økonomi, så gjør man selv det andre går på IKEA for å kjøpe ..?  :)

Jeg er definitivt "hobby-smed" selv om jeg gjerne skulle drevet på med dette på hel-tid .. jeg bruker å si at om jeg er smed det får andre avgjøre, - jeg smir ..

Her er forresten noe smått innen "viking-smide" jeg har hatt nöje av å pyssla med på senaste ..

:) jens-erik

PS.: Har man kul? O ja ... mycket!
Bilagor:
Last edit: 14 år 10 månader sedan by jenlangs.
Mer
14 år 10 månader sedan #11561 av Ingemar
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Det är absolut sant Jens- Erik man smider för att man vill göra det, och känner tillfredställelse av att göra det. Kul att se att vikingasmidet är igång där också och när det gäller föremålen finns det inga gränser här i norden.

Angående huruvida man kan kalla sig smed eller inte, Jag ställde frågan när jag var plåtslagarlärling: när är man riktig plåtslagare? När minst två fingrar är borta, blev svaret.

Ingemar

Jobbar gärna i järn, jobbar gärna i koppar, men helst jobbar jag i bara mässingen!
Mer
14 år 9 månader sedan #12255 av sixt
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW

jenlangs skrev: - En riktig smed skal være passe gikterisk (revmatisk), gjerne orginal (feks. spille didgeridoo) og helst ha dårlig økonomi ...? 


Ja! Jag spelar didgeridoo men lyckas nästan aldrig komma ut i smedjan och smida. Då kunde jag väl vara munväderssmed istället kanske?

Sixten
Mer
14 år 1 vecka sedan #17780 av dan610324
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
ursäkta mig , men vad är en didgerido ??

Det var den AMPRE ELEKTRIKERN STRÖM som var ute och åkte i sin ELBIL och då fick han en SLADD och slog en VOLT, om det inte
Mer
14 år 6 dagar sedan #17792 av Ludwigo
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Här är avaret på didgeridoofrågan.. :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Didgeridoo [url]

"Men 200 år kunna även gäddan och karpen bli, 40 års ålder kan också paddan uppnå, och lika gammal
som svinet blir kräftan, om den får leva." ur "Biologiska skisser" (1911) :)
Mer
14 år 6 dagar sedan #17793 av Melchior
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Kalla sig smed... Hm, jag blev kallad "Smidesromantiker" utav en erfaren smed med munläder. Och jag får faktiskt säga att han har rätt! Varför då?
Jag har tagit smidet och skalat bort allt det "skitiga", "jobbiga" och "tunga". Dvs jag smider precis bara det jag vill. Jag gör inte stora serietillverkningar. Jag smider inte för mitt levebröd så jag behöver inte bråka om skäliga betalningar. Och nej, jag är inte i smedjan 8-10 timmar per dag.

Så jag kan nog inte kalla mig smed, utan hobbysmed eller numera Smidesromantiker!

/E

Emil Schönning
Sidan laddades på: 0.097 sekunder
Powered by Kunena Forum