Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Bygga bandslip

  • znutt
  • znutt Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Gold Boarder
Mer
13 år 1 månad sedan #32893 av znutt
Bygga bandslip skapades av znutt
Hej
Är det någon som har byggt en bandslip.
Hade tänkt att bygga en som de två översta här http://www.cnccookbook.com/CCKnifeMakingGrinders.htm
Orsaken var att jag kom över en gamal Baco vind sikt i skrotlådan ;D
Motorn verkar OK. Det är dock en gammal 3 fas 2900 rpm.
Vindsiklthjulet gick att svarvat ner till 200 mm (det var det måttet som gick).
Nu när jag räknar blir bandhastigheten 30 m/s :-\ (,2*3,14*2900/60)
Läste någonstans att professionella bandslipar går vid 30 m/s ska man bygga en hemma bör man köra vid 20 m/s.
Är det någon som har någon erfarenhet av detta??
Mer
13 år 1 månad sedan #32894 av mydeza
Svar från mydeza i ämnet Bygga bandslip
Har byggt en bastardvariant med samma principer i åtanke, JULA motor på 2800rpm och ett truckhjul som kontakthjul. Och den slipar...

Om din uträkning stämmer vet jag ej men min maskin har drygt 1 hp och jag kan lägga an ett stålstycke och trycka till rejält utan att den stannar (har aldrig fått stopp på den faktiskt). Uppfyller mina krav!

Jag har upplevt att det är knöligt att få tag på bra kontakthjul, därav truckhjulet, och dom som finns är rejält dyra! Till de små hjulen så använder jag skateboardhjul, dubblerade.

Är den lika snygg och proffsig som köpta eller de på bilderna, Nej men den funkar och man kan ju alltid utveckla den allt eftersom.

Lycka till!
  • znutt
  • znutt Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Gold Boarder
Mer
13 år 1 månad sedan #32896 av znutt
Svar från znutt i ämnet Bygga bandslip
Hej
Okej va bra. Det är nästan samma varvtal som min (1950). Vad är diametern på ditt truckhjul?
Mer
13 år 1 månad sedan #32903 av mydeza
Svar från mydeza i ämnet Bygga bandslip
50*200,

http://biltema.se/sv/Verktyg/Forvaring/ ... jul-stort/

Det är ett nylonhjul så det är hårt så om du kan få tag på ett som har en mjukare yta så tror jag det blir bättre, men detta funkar.
Mer
13 år 1 månad sedan #32904 av Toffe
Svar från Toffe i ämnet Bygga bandslip
Ett annat ställe att leta efter hjul i är telluskatalogen http://www.tellus.se
klicka på katalog i botten på förstasidan.
finns även butik i Stockholm / Göteborg
  • znutt
  • znutt Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Gold Boarder
Mer
13 år 1 månad sedan #32907 av znutt
Svar från znutt i ämnet Bygga bandslip
Hej
Om ditt hjul också är 200 mm i diameter, borde vi få samma hastighet. Går det snabbt >:D eller lagom :) ??
Har du bomberat styrhjulet?

BIfogar en bilder av stativet. (ursäkta kvaliten, mobilkameran)
Sedd från drivhjulets sida. Motorn sitter på andra sidan flänsen....
De lilla fyrkantiga hålet är ett tänkt utsug???
Bilagor:
Mer
13 år 1 månad sedan #32910 av mr_president
Svar från mr_president i ämnet Bygga bandslip
Mina erfarenheter är bl a,

- man skall upp i styrka på motorn för att kunna avverka ordentligt (trycka hårt). Många 75x2000 slipar har 5,5 hk och det är bra. Mindre är väl ok på en knivslip men om man även kör frekvensomvandlare och minskar hastigheten tappar den kraft
- man ska va jäkla noga när man sätter ihop stativ + hjul så man får hjulen i linje, Helst bör man kunna finjustera detta, annars kommer bandet vandra och vilja hoppa av beroende på bandspänning och hur hårt man trycker (vilket påverkar bandspänningen). Blir det skevt kommer man få justera som en tok när man byter verktyg (hjul eller platta etc.)
- just för en knivslip så skall man kunna justera hastigheten för att inte bränna (anlöpa) bladet när man finslipar. Gå även att göra genom att ha olika stora kilremshjul (step pulley)
- ett brett (långt) anhåll som går att vinkla är bra då man skall göra slipfasen. bör vara 80 cm eller så (40 cm på varje sida om bandet). då kan jiggen vila på denna
- jag körde med skateboard-kullager men de skar ihop ganska snabbt.

Om man har plats i verkstaden kan man göra som jag och bygga slipen på en Arboga pelarslip, sådana skänker de nästan bort. Då har man motor, chassi och ev utsug klart, bara sätta dit kontakthjul/platta där Arbogan har anhållet. Tror den jag har är på 3 hk om jag minns rätt. Den sackar om man trycker på.

Har du slagit din lärling idag ??
Mer
13 år 1 månad sedan #32913 av mydeza
Svar från mydeza i ämnet Bygga bandslip

Har du bomberat styrhjulet?


Vad innebär detta?

Snabbt eller lagom? Hmm, det tog den kanske 15 minuter att göra en liten mini "scout kniv" á la Mora till min nyblivna 4-åring, från ax till limpa. Snabbare har jag inget behov av men om det är att den går fort eller inte vet jag ej. Den uppfyller mina behov...

El presidente har rätt, justering av band är det största problemet, det är inte helt enkelt att få det bra. Speciellt som mitt hjul inte är helt plant så skapar det lite problem, det går dock att lösa genom att vara försiktig och en gängad stång som axel (enkelt att justera).

Jag kan inte variera hastigheten, ser till att kyla ofta istället och sen får man väl använda lite mer "elbow grease" för att det skall bli bra men vem har sagt att det skall vara lätt ;D

Håller på att påta på en variant med två små hjul och en platta emellan för att komma bort ifrån truckhjulet, och för att kunna använda anhåll som stöd för en gigg. Just nu är det frihandsslipning som gäller.

Tänkte att man skulle kunna använda ett vinklingsbart skruvstycke för att få in rätt vinkeln men det kommer att bli för klumpigt så det får bli nån annan variant.
  • znutt
  • znutt Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Gold Boarder
Mer
13 år 1 månad sedan #32915 av znutt
Svar från znutt i ämnet Bygga bandslip

mydeza skrev:

Har du bomberat styrhjulet?


Vad innebär detta?

.

Innebär att styrhjulet ej är plant utan har en vinkel. Typ som ett v kanske 1-3 grader
Detta för att hålla bandet

Tack mr p för tippsen. Motorn är den jag har. Min gamla slip från Harald är super klen. Letat efter en Arboga tycker dock at priserna är höga ialafall i Småland
Mer
13 år 1 månad sedan #32917 av mydeza
Svar från mydeza i ämnet Bygga bandslip
Jaha, mitt hjul har en vinkel men utåt och jag gissar att bombering är inåt. Mitt hjul har en tendens att vilja trycka över bandet på ena sidan, mycket irriterande och det är därför jag håller på med utveckling. Har funderingar på att slipa om hjulet men har ej kommit dit än...
  • znutt
  • znutt Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Gold Boarder
Mer
13 år 1 månad sedan #32918 av znutt
Svar från znutt i ämnet Bygga bandslip
Det är en vinkel åt bägge hållen....
Typ om 50 mm brett 1-2 mm mer på mitten än sidorna.

Bifogar en bild med motorn monterad.... Dock bara 1 hk hoppas det räcker
Hjulet ska in 10 mm närmare motorn..
Bilagor:
Mer
13 år 1 månad sedan #32919 av mr_president
Svar från mr_president i ämnet Bygga bandslip
En liten reflektion till - fina verktygsslipar har (vad jag vet) ett tunnt drivband av "gummi" typ kilrem. Har förstått det som att om man skiljer motorn från slipen med en rem (snarare än direktdrift) får man mindre vibrationer.

Jag märker på min ombyggda arboga (direktdrift) att det blir en del vibrationer, särskilt på kritiska varvtal, dock inte mycket på full fast.

Jag skulle bygga med remdrift om jag gjorde en ambitiös knivslip (ska bygga ihop mina KMG slipar men det är ju mer montering än bygge).

Har du slagit din lärling idag ??
Mer
13 år 1 månad sedan #32921 av petersjogren
Svar från petersjogren i ämnet Bygga bandslip

mydeza skrev: Jaha, mitt hjul har en vinkel men utåt och jag gissar att bombering är inåt. Mitt hjul har en tendens att vilja trycka över bandet på ena sidan, mycket irriterande och det är därför jag håller på med utveckling. Har funderingar på att slipa om hjulet men har ej kommit dit än...


Jag har en "vanlig" bandslip(för trä) som jag "bomberar" manuellt, där sitter styrhjulet på en gaffel som kan tilta i sidled och man justerar med skruvar som ligger emot gaffeln på sidan. Det är rätt praktiskt att kunna justera medans man kör om bandet ändrar form lite grann, av värmen som bildas, och börjar glida i sidled.
Kanske något att tänka på när man ändå håller på att bygga, om man tycker att det låter vettigt :-\ ,
man behöver kanske inte slipa om hjulen då.

Peter Sjögren
Mer
13 år 1 månad sedan #32924 av Lyckasmed
Svar från Lyckasmed i ämnet Bygga bandslip
Hej, petersjogren
Lite lustigt: jag har också en hemmabyggd bandputs för träverkstan, med samma konstruktion med mottagarrullen på en gaffel med justering med skruvar för att hindra bandet att vandra fram och tillbaka. Det visade sig vara välldigt marigt att få bandet "stabilt". Det flyttade sig alltid mer eller mindre, både beroende på drifttid och belastning. Detta ända till jag fick en insikt att mottagarrullen ska vara sfärisk, eller konvex (dvs. större i mitten) tvärs mot jag först trodde. Gjorde detta lite löjligt enkelt med bara lite packningstejp, mest i mitten, för försök. Någon millimeter högst. Helt plötsligt har jag ALDRIG problem att slipbandet vandrar, oavsett tid eller belastning. Det är väl vad jag tror är bombering...
Mer
13 år 1 månad sedan #32925 av Lyckasmed
Svar från Lyckasmed i ämnet Bygga bandslip
En liten fundering på ditt inlägg mr_president;
Håller med om att man kan tappa duktigt med kraft på en motor med frekvensare. Men jag har av leverantörer till frekvensare fått info att dels ska frekvensare och motor anpassas efter varandra, dels kan man (finns ofta med i manualen) styra upp kraften till motorn vid lägre varvtal som kompenserar åtminstone en del av detta.
En annan sak jag funderat på är att använda en lågvarvig motor som går i "normal" frekvens dvs. saktare, när man vill det och med frekvensaren "övervarvar" den dvs hög frekvens när man man vill ha snabbt varvtal. Har inte hittat något större problem ännu. Vad tror ni?
Sidan laddades på: 0.134 sekunder
Powered by Kunena Forum