Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Renovering och utbyggnad av smedjan

  • Svarte Petter
  • Svarte Petter Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Gold Boarder
Mer
13 år 6 månader sedan #31925 av Svarte Petter
Renovering och utbyggnad av smedjan skapades av Svarte Petter
Jag lovade i ett svagt ögonblick att lägga ut lite bilder här på vad som händer på verkstan. En mästersmed och vän har tagit steget in över tröskeln till min gamla verkstad och skall ta med sin egen utrustning. Därtill kommer en vän till honom med på ett hörn oxå. Han har en massa maskiner men kommer inte vara yrkesverksam i lokalerna. Jag har själv sådär en 100-200 ton utrustning varav 50 är maskiner, och min vän Tor har ungefär lika mycket! Trots dryga 500kvm blir det trångt i verkstan och vi behöver planera om och prioritera en hel del. Mycket av vår utrustning kompletterar varandra, men en del blir det dubbelt av.

Tor är som sagt mästersmed och lever enbart på sitt smide, medan jag jobbar mer med svetsning och skärande bearbetning. Tillsammans skall vi/håller vi på att utveckla gjutningen. Målet är en kupolugn med kapacitet på ca 100kg gjutjärn i timmen och därtill utrustning. Bullmaskiner, svartsant, kollergång, rödsand, smältugn på 60kg, flaskor, skalgjutningsmaterial, furansand, vattenglassand mm mm har vi redan nu, så vi är igång så snart vi fått lite ordning bara så vi kan arbeta. Vi har faktiskt till och med ett första "riktigt" gjuterijobb som väntar. Fem statyetter i brons som är ca 35cm höga.

Eftersom verkstan är i en enda röra under denna övergångsperiod, och tiden går åt till flytt och renovering, har jag tagit ett jobb vid sidan av. Jag jobbar nätter på ett behandlingshem. Detta innebär en arbetstid på ca 27h/dygn! Därför har ni fått vänta tills nu med dessa bilder...

[attachment=2:1qa7ri4a]<!-- ia2 -->Bild0098.jpg<!-- ia2 -->[/attachment:1qa7ri4a]
Tyvärr har jag inte så bra bilder från hur smedjan såg ut från början, men det var jordgolv och riktigt mörkt! Denna Klafreström no 2 dunkade på hårt och rejält, men passade inte vår verksamhet. Den fick flytta till Bollsta till en ung tjej i startgroparna för smidesyrket. Hoppas den kommer till pass!

[attachment=1:1qa7ri4a]<!-- ia1 -->Bild0116.jpg<!-- ia1 -->[/attachment:1qa7ri4a]
Denna 25kg Abno låg hittades i en slänt bland diverse skrot. Den räddades men hamnade ute i en tegelhög i stället en massa år. Jag la ett bud och fick hämta den. En hel del arbete med att fixa upp den har vi lagt, men den hade klarat sig riktigt bra! Gejdrarna var plana och bara rosten behövde skavas bort. Vevstaken är ny, ett par lagerbussningar bytta och så blästrad och målad. Fjäderpaketet är klart för installation oxå, bara kilarna till städet skall skavas in sen är den klar. Den kommer att stå på fundamentet där Klafreströmarn stod. Ett väl tilltaget fundament! Stadigt ;D

[attachment=0:1qa7ri4a]<!-- ia0 -->Bild0134.jpg<!-- ia0 -->[/attachment:1qa7ri4a]
Bredvid lilla Abnon skall det stå en 65kg Bêché lufthammare. Här har vi grävt ur i golvet för fundamentet och byggt form. I främre kanten av fundamentet ligger berget i dagen och där skall vi gjuta fast en stukplatta. Den kommer svara riktigt bra den!
Fundamenten blir avisolerade från byggnaden så inte vibrationerna pajar huset. Först byggs en trälåda som vi sedan gjuter runt, Sedan river vi formen och sätter asfaltboard runt "väggarna". I detta gjuts själva fundamentet.
Vi har rivit ut allt i gamla smedjan och grävt ur golvet för att gjuta ett 10cm tjockt golv. En hel del arbete! Många kärror med jord och sten har det blivit, och vi har sett ut som om vi jobbar i kolgruva när vi kommit hem med lysande ögonvitor och svettränder i smutslagren.

Tänk på vad du säger, det finns stor risk att jag provar!
Bilagor:
  • Svarte Petter
  • Svarte Petter Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Gold Boarder
Mer
13 år 6 månader sedan #31926 av Svarte Petter
Svar från Svarte Petter i ämnet Renovering och utbyggnad av smedjan
[attachment=4:m1w2hdvr]<!-- ia4 -->Bild0148.jpg<!-- ia4 -->[/attachment:m1w2hdvr]
Nu har vi vägt in och svetsat fast T-profiler som vi kan köra vibroplankan över. Formen har vi säkrat mot taket så den inte skall flyta upp när vi häller betong runt den. Klart för gjutning!

[attachment=2:m1w2hdvr]<!-- ia2 -->Bild0131.jpg<!-- ia2 -->[/attachment:m1w2hdvr]
I rummet bredvid smedjan har jag haft materialförråd förut. Många ton material har förflyttats! En kontainer från Stena Återvinning har fyllts till bredden med skrot oxå.
Här kommer det även att bli smedja, och en 40kg Abno till att börja med. Golvet var HÅRT!!!

[attachment=1:m1w2hdvr]<!-- ia1 -->Bild0133.jpg<!-- ia1 -->[/attachment:m1w2hdvr]
Det är så skönt att ha riktiga grejjer att jobba med... ;D Militärens bensinkobra, ny i "kartong", fick här bekänna färg. Avgaserna (och mycket av ljudet) ledde vi ut utanför huset med flexibla rör från biltema.

[attachment=0:m1w2hdvr]<!-- ia0 -->Bild0132.jpg<!-- ia0 -->[/attachment:m1w2hdvr]
Puh... Tor pustar ut. Hålet är klart! Rejäl fyllnadsmassa under golvet. Stora stenar fick baxas upp och kärras ut. Skönt att ha skopa till trucken så vi kunde köra ut det i skogen med den.

[attachment=3:m1w2hdvr]<!-- ia3 -->Bild0149.jpg<!-- ia3 -->[/attachment:m1w2hdvr]
Nu har betongbilen äntligen kommit!

Tänk på vad du säger, det finns stor risk att jag provar!
  • Svarte Petter
  • Svarte Petter Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Gold Boarder
Mer
13 år 6 månader sedan #31927 av Svarte Petter
Svar från Svarte Petter i ämnet Renovering och utbyggnad av smedjan
[attachment=2:1kpib3h4]<!-- ia2 -->Bild0151.jpg<!-- ia2 -->[/attachment:1kpib3h4]
Nu är betongen på plats. Ca 4 kubik gick det åt och då kunde vi oxå fylla fundamentet till 40kg Abnon som vi gjutit runt själva i förväg. 650 liter blev det i den.
Nu kunde jag fara och jobba lite medan det stelnade ett par timmar.

[attachment=1:1kpib3h4]<!-- ia1 -->Bild0153.jpg<!-- ia1 -->[/attachment:1kpib3h4]
Tillbaka från jobbet. Nu skall betongen rivas och blankdras. Att riva gick ganska fort då Tor redan hunnit hälften medan jag jobbade, men att blankdra det... Urk vilket jobb!!! Nästa gång vi gjuter hyr vi maskiner för detta, den saken är klar!

[attachment=0:1kpib3h4]<!-- ia0 -->Bild0154.jpg<!-- ia0 -->[/attachment:1kpib3h4]
Nu så... Nu är det bara att vattna och vänta. Fint som snus blev det! Här ser ni oxå gamla fundamentet till Klafreströmarn. Detta avisolerade vi inte eftersom det dels är så pass stabilt för en 25kg hammare, dels för att hammaren kommer att stå på en träkloss för att få upp den på höjd lite. Stabben är ju inte heller lös på Abno utan sitter integrerat i stativet.
Till vänster syns kylkaret till gamla ässjan. Ässjan har jag redan börjat renovera med nya kanaler, spjäll och blästermunstycken. Nästa steg blir att mura upp för kylkaret och putsa och slamma. Väggarna skall oxå slammas och så ska det bli gips i taket.
Kylkaret är för övrigt i gjutjärn och från sekelskiftet. Fortfarande mycket gods kvar trots rost som knäckebrödsskivor, och det har inte spruckit trots att det genomkälat många vintrar. Men nu blir det värme här inne oxå!

I andra rummet skall det in minst en ässja till och en 12m industriskorsten skall sättas upp. Gjutugnen skall in här oxå tills vidare. Sedan skall Tors 160kg Noab-hammare oxå installeras. Vi har inte helt bestämt oss för vart, men antagligen kommer vi bygga ut. Den är svår att få in i byggnaden och fundamentet är lättare att gjuta fritt. Så... den installerar vi ute och bygger in den sedan 8) I samband med det hoppas vi få tag på en ca 100-250 tons friktionsspindelpress att installera på samma sätt. Om ni vet av en så hojta till! Har bara hittat i tyskland än... Det blir så dyrt då :(

Fortsättning följer när vi kommit lite längre och jag får tid vid datorn igen. Hoppas det är till glädje...

Tänk på vad du säger, det finns stor risk att jag provar!
Bilagor:
Mer
13 år 6 månader sedan #31930 av Melchior
Svar från Melchior i ämnet Renovering och utbyggnad av smedjan
Verkligen superkul att få läsa! Kämpa på och ladda gärna upp bilder här. Det är verkligen toppenkul!

Emil Schönning
Mer
13 år 6 månader sedan #31935 av mr_president
Svar från mr_president i ämnet Renovering och utbyggnad av smedjan
Ska bli jäkligt kul att följa detta.

Kollergång - då kan ni göra svartkrut ;D Glöm inte blöta så det smäller bara...... Vad ska ni med den till? En liten sån skulle jag vilja ha.

Har du slagit din lärling idag ??
  • Johan Sangberg
  • Johan Sangberg Profilbild
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
  • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
13 år 6 månader sedan #31938 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet Renovering och utbyggnad av smedjan
? Självklart intresserad (och nu prenemurerar jag på denna tråden)...... :D :)

Johan Sangberg
Mer
13 år 6 månader sedan #31941 av Hammar
Svar från Hammar i ämnet Renovering och utbyggnad av smedjan
Verkar vara ett kul och tungt projekt.
Ser fram emot fortsättningen ;D

Hammar
  • Svarte Petter
  • Svarte Petter Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Gold Boarder
Mer
13 år 6 månader sedan #31946 av Svarte Petter
Svar från Svarte Petter i ämnet Renovering och utbyggnad av smedjan

mr_president skrev: Ska bli jäkligt kul att följa detta.

Kollergång - då kan ni göra svartkrut ;D Glöm inte blöta så det smäller bara...... Vad ska ni med den till? En liten sån skulle jag vilja ha.


He he... Denna kollergång är för att bereda rödsand. Men det finns tankar på en annan oxå, eftersom Tor har och gör kanoner. Bronskulor har redan börjat gjutas för ändamålet, just in case liksom.

Tänk på vad du säger, det finns stor risk att jag provar!
  • Svarte Petter
  • Svarte Petter Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Gold Boarder
Mer
13 år 6 månader sedan #31947 av Svarte Petter
Svar från Svarte Petter i ämnet Renovering och utbyggnad av smedjan
Höll på att glömma en viktig del i arbetet!? :o

[attachment=1:rt6tnj7r]<!-- ia1 -->Bild0141.jpg<!-- ia1 -->[/attachment:rt6tnj7r]

Ibland måste man släppa loss lite för att få ny inspiration och nya krafter. Kvällens danspartners blev miss 9,3, fru 30-06 och min nya älskarinna 6,5x55 med ljuddämpare och belyst 3-9x56 med range finder.

[attachment=0:rt6tnj7r]<!-- ia0 -->Bild0140.jpg<!-- ia0 -->[/attachment:rt6tnj7r]

Miss 9,3 tar man inte hur som helst! Hon vill nog helst ha någon med lite underhudsfett, inga benrangel som oss... :P

En låda duvor och 250 hagelpatroner har nu inhandlats för nästa party. Viktiga inslag i ett betydelsefullt arbete! Vem vill jobba hårt utan lite bekräftelse och romantik?

Tänk på vad du säger, det finns stor risk att jag provar!
Bilagor:
  • Svarte Petter
  • Svarte Petter Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Gold Boarder
Mer
13 år 2 veckor sedan #32973 av Svarte Petter
Svar från Svarte Petter i ämnet Renovering och utbyggnad av smedjan
Nu har vi kommit en bit till! Lillsmedjan är nästan helt klar!!! Rev till slut gamla ässjan och ställde dit en portabel så länge. Vi ska mura en ny i framtiden.
Golv och fundament var ju klart redan, och nu har vi gipsat taket, slammat väggarna, dragit el och lysen, fått upp verktygstavlor, arbetsbänkar, skruvstycken, hydraulisk stång- och plåtklipp, städ och två hammare. Bêchén är klar att användas, men ska få lite färg och en ny ljuddämpare. En lockplatta och en tramphammare ska oxå in.

[attachment=4:35939m8s]<!-- ia4 -->IMAG0076.jpg<!-- ia4 -->[/attachment:35939m8s]
[attachment=3:35939m8s]<!-- ia3 -->IMAG0077.jpg<!-- ia3 -->[/attachment:35939m8s]
[attachment=2:35939m8s]<!-- ia2 -->IMAG0080.jpg<!-- ia2 -->[/attachment:35939m8s]


I Storsmedjan har vi nu gipsat taket, fått upp lite lysrör och dragit en del el. Vi ska nu slamma väggarna sedan börja flytta in lite maskiner och utrustning. Här är det mycket jobb kvar innan vi får det som vi tänkt, men vi kommer börja använda lokalen snart i alla fall. En ässja ska muras på plats, men först måste vi sätta upp rökrör. En 40kg Abno är klar att sättas på fundamentet men ska ha ett par nya bussningar först. Min 40 tons excenterpress ska in, några ugnar, extra svetsplats, extra pelarborr och annat som man använder ofta så man slipper springa så långt.

[attachment=1:35939m8s]<!-- ia1 -->IMAG0078.jpg<!-- ia1 -->[/attachment:35939m8s]
[attachment=0:35939m8s]<!-- ia0 -->IMAG0079.jpg<!-- ia0 -->[/attachment:35939m8s]

Det blir så jävla fint så man blir tårögd! Allt blir helt perfekt... Inga halvmesyrer alls!!!

Tänk på vad du säger, det finns stor risk att jag provar!
Sidan laddades på: 0.123 sekunder
Powered by Kunena Forum