Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon fundering [skilnad luft/maskin/fjäder hammare]

  • Piranha
  • Piranha Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Junior Boarder
Mer
13 år 11 månader sedan #31222 av Piranha
Är en rätt så grön smed och skulle vilja veta vad som skiljer sig mellan luft/maskin/fjäder hammare
och vilken typ som är bäst?

Life´s like a penis, it´s hard and you get screwed.
Mer
13 år 11 månader sedan #31223 av klausevert
Svar från klausevert i ämnet fundering [skilnad luft/maskin/fjäder hammare]
Där finns ju i stort sett tre olika hammare
Fjäderhamme få kraften ur en svingande fjäder, är för det mesta ganska snabb och liten. För hemsmide ganska bra och biligt att få eller bygga själv

Hammare med tryckluftcylinder är en modern variant, titta gärna på http://www.bigbluhammer.com/

Lufthammare få energie ur en stor luftcylinder, som drivs via en andra cylinder.
de finns i olika storleker och är bästa för att smida.

Dessutom kan man använder smidespress, den hammare inte utom pressas Järn i form


Bäst vore om du säger vilken sorts smide du tänker göra, så är det lättare att rekommendera.

ursäkta mina fel i svenska
  • Piranha
  • Piranha Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Junior Boarder
Mer
13 år 11 månader sedan #31228 av Piranha
ok, tack för svaret!
det är väll mest kniv/svärdsmide jag tänkt att hålla på med.
så vad jag förstått är det en press som skulle passa mig bäst?
är det billigt och bygga en sådan, kanske från en vedklyv?

Life´s like a penis, it´s hard and you get screwed.
Mer
13 år 11 månader sedan #31235 av TSmide
Hej

Här är ett topic om pressbygge på antracit

<!-- l --><a class="postlink-local" href=" www.antracit.se/phpbb3/viewtopic.php?f=6...a&hilit=press#p29910 ">viewtopic.php?f=65&t=5369&start=30&st=0&sk=t&sd=a&hilit=press#p29910<!-- l -->

/Tony

TSmide
Mer
13 år 11 månader sedan #31242 av gustav_metal
Svar från gustav_metal i ämnet fundering [skilnad luft/maskin/fjäder hammare]
Nja en press är nog inte riktigt idealiskt om du ska smida långa smala saker såsom svärd, då är det nog bättre med en hammare. En lufthammare brukar må bra av ett rejält gjutet fundament och om du inte vill bygga ett helt nytt golv i din smedja så är det inte att rekomendera. Om du ska smida som hobby så är nog fjäderhammare smidigast och billigast. en sån där modern lufthammare med tryckluftcylinder vet jag inte så mycket om men om du har trångt med utrymme så är de ju väldigt små och smidiga.

//Gustav Thane
Mer
13 år 11 månader sedan #31244 av mr_president
Svar från mr_president i ämnet fundering [skilnad luft/maskin/fjäder hammare]
Den svenska traditionen kräver väl nästan att man slår på järnet (en hammare). I USA där man inte är lika traditionstyngd är det väldigt vanligt med press. Finns flera välkända kniv- och svärdsmakare i USA som använder press.

Är ju fetkul å ha en lufthammare och jag skulle inte vilja vara utan den men pressen imponerar STORT :o En 40 tons press är mycket "starkare" än en 40kg hammare. Vad gäller kapacitet så skulle jag tro att en 10tons press gör vad en 40kg hammare gör (klarar upp till 2" fyrkant). I min 40 tons press trycker jag "lätt" ihop en järnbit stor som ett 1/2 kilos smörpaket, 3-4 tryck så har höjd blivit bredd. Får peppra på en lång stund för att 40kg hammaren skall slå ihop en så stor järnbit (egentligen för stor för en 40kg hammare).

Pressen drar lite ström, kräver inget fundament, går att ha på plankgolv, låter tämligen lite och är enkel och billig att bygga. Många har t o m hjul på den så de rullar ut den när de använder den och ställer den i ett hörn när de är klara, gör det med en hammare.... Pressen bryter dock mot traditionen 8)

Har du slagit din lärling idag ??
  • Johan Sangberg
  • Johan Sangberg Profilbild
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
  • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
13 år 11 månader sedan #31266 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet fundering [skilnad luft/maskin/fjäder hammare]
Hej

Nu skall vi se om detta ämne kan fördjupas lite. Jag gör inget anspråk på att veta exakt så det kan ”slira lite”. Jag lägger till med lite mer utöver det som redan sagts.

Maskinhammare är väl ingen speciell typ av hammare utan en samlingsbetäckning på ej handhållna hammare.

Lufthammare (intern och extern lufttillförsel) och Fjäderhammare är maskinhammare.

Lufthammare med intern eller egen luft tillverkning (kompressor) kan göras mycket komplexa och i väldigt varierande storlekar. De kan fås med varierat kontinuerligt slag och enstaka slag vilket är bra. Ofta talar vi om hammarvikter från 75kg och uppåt (flera ton). Det ger effekt givetvis.

Mindre "lufthammare" med tryckluftskolv (tryckluftcylinder) som kräver extern kompressor blir ofta bra men med liten effekt och därför sällan så kraftiga. Begränsningen här är väl igentligen den externa kompressorn som skall producera ett stort tryck kontinuerligt. Det blir en stor kompressor och dessa är dyra. Som ej utrymmeskrävande komplement är den säkert utmärkt!

Fjäderhammare begränsas ju uppåt i storlek av fjädern så dessa gjordes sällan eller aldrig i 150kg eller över (skulle jag tro). Här handlar det om lättare vikt och i många fall högre frekvens i slagen. Med olika ställanordningar kan man ibland variera hastighet och frekvens i slagen och med ”slirkoppling” regleras kraften. Ibland kallas dessa för ”hackspettar” vilket kan ge en fingervisning fjäderhammarens kapacitet i förhållande till stora lufthammare.

Pressar är inte ”mitt område” (mr_president ger en bra beskrivning) men dessa är väldigt effektiva men kommer sällan upp i hastighet. Det behövs ju inte heller då man oftast bara behöver en pressning per moment. Alltså kan man utföra flera arbetsmoment i en enda värmning om verktyget i pressen innehåller tillräkligt många moment. Studerar man exempelvis yx/smidespressar i Hultafors eller Gränsfors ser man det i praktiken. Mycket effektivt.

Ett tredje sett att ”plastiskt” bearbeta stålet är ju valsning. Det mesta stål vi köper är ju valsat och faktiskt har jag sett små valsar som valsat ut kniv/svärdämnen. Hur det fungerar har jag ingen erfarenhet av men efterarbetet torde bli ganska omfattande och allt blir ju "på längden". :D :)

Sammanfattningsvis kan vi hamra, pressa och valsa ut materialet. Vad man använder eller föredrar är väl en fråga om smak, ekonomi och vad som är praktiskt eller ens möjligt. Olika storlekar och utformningar på dessa maskiner resulterar i olika tekniska lösningar som exempel, nedgrävda fundament, massa elektrisk effekt, olja eller luft. Smidesresultaten blir väl inte riktigt det samma beroende på vilken metod man väljer, det blir olika. Det är många faktorer som spelar in när man bearbetar varmt stål och alla dessa sätter sin prägel på slutresultatet. Antal uppvärmningar, tillförsel av syre, svavel och annat eller i vilken rikting stålstrukturen ändras osv. Till detta kan vi dessutom lägga det mänskliga handlaget, alltså smedens kunnande, skicklighet och i förekommande fall konstnärlighet.

Ojoj vad djupt det blev.... ;D :-\ men det va lite av mina funderingar kring dessa trevliga maskiner…..

//johan

Johan Sangberg
Sidan laddades på: 0.096 sekunder
Powered by Kunena Forum