Nya inlägg

Fler ämnen »

Topic-icon Ställning för städ

 • Greven
 • Greven Profilbild Författare ämne
 • Offline
 • Gold Boarder
 • Gold Boarder
Mer
8 år 2 månader sedan #34448 av Greven
COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED_NEW
Hej!
Jag har en liten fundering på hur man löser en ställning, gärna hopfällbar, för ett litet städ så att det blir smidigt att ta med sig. Jag har fått tag i ett litet 25 kg städ men för att få det i en vettig ställning måste jag har en rätt hög kabbe och helt plötsligt blev det inte så smidigt att ta med sig ändå. Jag har för mig att jag har sett smidiga lösningar som tex hovslagare använder men just nu hittar jag inget alls.

Finns det någon som har en bra "gör det själv lösning" så hade varit kanon. Hur grovt material bör man använda? Idéer, löningar, erfarenheter. Allt tas emot med öppna armar eftersom stålställning till städ är nytt för mig, jag har endast använt trä tidigare.

Eldprovet kommer att bli (om jag hinner fixa något) i mitten på april när jag ska ha prova på smide med ett gäng 8:e-klassare.

Greven

Fungerar det inte första gången så prövar jag igen.
Mer
8 år 2 månader sedan #34451 av mydeza
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
[youtube:2ndh5xge]sc78rirIlyc[/youtube:2ndh5xge]

Kanske ett alternativ...
 • Greven
 • Greven Profilbild Författare ämne
 • Offline
 • Gold Boarder
 • Gold Boarder
Mer
8 år 2 månader sedan #34455 av Greven
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Jo det är klart att sitta ner gör att man kan ha ett lägre städ. Men jag tror att det är större risk att barnen gör sig illa då, och jag vill nog ändå försöka komma undan en kabbe i trä. Jag har klurat, surfat och ritat och har nu ett förslag. på hur det skulle kunna se ut. Jag har gjort en skiss i paint som jag tänker dela med er så att ni får ett gått skratt ;)

[attachment=0:t2oldn4h]<!-- ia0 -->Städstöd (kopia).jpg<!-- ia0 -->[/attachment:t2oldn4h]

Bordet som städet står på tänkte jag göra av grovt fyrkantsrör jag har liggandes, jag tror det är 80x80x5 så det rör sig inte. Benen blir av 25x25x2, för jag en stump av det liggandes. Eventuellt blir det ett stöd mellan benen för att hålla isär dem och stabilisera upp det. Skruvarna till benen blir nog 10mm, jag vill inte ha för stora hål som försvagar benen. Det reglerbara vinkeljärnet kommer att skruvas med en stor skruv och styras av rundjärn för att låsa städet på plats. Stången för tänger ska också fungera som bärhandtag. Jag ska sätta likandant på kortsidorna också för mer verktyg och för att underlätta att bära den på två och lastning/lossning.

Nå vad tror ni? Är benen för klena? Valet beror på att det är sånt jag liggandes en stump, jag tror inte att jag har något större som inte är jättestort. Men det ska kollas i helgen när jag kan lyfta av presenningen av balkförådet som ligger i trädgården. Jag har ju inte sett det sen snön kom.

Greven

Fungerar det inte första gången så prövar jag igen.
Bilagor:
Mer
8 år 2 månader sedan #34456 av Myring
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Jag träffade en hovslagare för ett antal år sedan, han hade ett 25-kilos städ med sig när han skulle ut och sko hästar. Han hade svetsat en liten ställning till sitt städ av 25*25 fyrkantrör med en ram av vinkeljärn att ställa städet i. Hans konstruktion var kompakt och såg rätt stabil ut. Den var lite pyramidformad så att basen var ungefär dubbelt så bred som ovanänden, han hade dessutom en svetsad ram i botten som hjälpte till så att den inte sjönk ner i marken.
Jag frågade lite om hur det svarade och han var ganska nöjd med den, bortsett från att det skrällde lite, men man kan nog inte få den dämpning som en riktig träkabbe ger i en stålställning.
Mer
8 år 2 månader sedan #34478 av Cederqvist
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Moderna hovslagare använder en ställning med en djävulusiskt tjock plywoodplatta under städet. då undviker man skramlandet.
Mer
8 år 2 månader sedan #34480 av mydeza
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Känns ju som detta är nåt liknande som du är ute efter:
http://www.anvilbrand.com/c-6-anvil-sta ... trays.aspx
https://www.montanafarriersupply.com/sh ... ent=1&pg=1

Jag gjorde en google sökning på farrier anvil stand.

Fan vet om du kan beställa men det kanske kan ge ett hum vad som skulle kunna funka. Din skiss är ju snarlik flera av dom.
 • Greven
 • Greven Profilbild Författare ämne
 • Offline
 • Gold Boarder
 • Gold Boarder
Mer
8 år 2 månader sedan #34481 av Greven
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
"Tålamod är en dygd"... Säger de. I detta fallet var jag dock inte dygdigt och tålmodig. Jag har mot bättre vetande påbörjat ett bygge. Dock inte med det material jag hade i åtanke först. Jag hittade en bit 50x30x3 som precis räckte till ben och ram.
Tyvärr har jag gjort för mycket för att kunna få plats med en plywoodskiva under städet. Tror jag, jag ska kolla.

Bilder kommer.

Greven

Fungerar det inte första gången så prövar jag igen.
Sidan laddades på: 0.077 sekunder
Powered by Kunena Forum