Nya inlägg

  • hakan@gronedal.se Profilbild
  • Betbad
  • Hej! Eftersom det nuförtiden inte går att köpa svavelsyra utan en massa extra besvär, så undrar...
  • Ola Gillsättra Profilbild
  • Lufthammare
  • Hej! Finns det någon som bygger lufthammaren som man kan köpa, hel eller i byggsats tänker på...

Fler ämnen »

Topic-icon Hur anlöper jag ett städ?

 • Svart
 • Svart Profilbild Författare ämne
 • Offline
 • Fresh Boarder
 • Fresh Boarder
Mer
11 år 1 månad sedan - 11 år 1 månad sedan #27127 av Svart
COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED_NEW
Hur anlöper jag ett städ?

Det rör sig om en plan på att smida ett städ ur ett järnblock, troligtvis är det blötjärn och ohärdbart. Gissningsvis kring 20 kg, format som en tegelsten men lite bredare.
Jag önskar mig ett städ som med lite god vilja kan komma undan för att vara efter vikingatida modell, men jag tror inte jag orkar hamra hur länge som helst på mitt järnblock...
Funderar på det kilformade städ som hittades i Mästermyrskistan och komplettera det med en ring så det inte sjunker ner i träkubben det ska sitta i. Kanske ett horn eller iallafall en rundad yta, så att mitt städ uppifrån liknar en del av ett riktigt horn.
Beror ju mycket på hur det funkar att härda och forma blocket, men vad tror ni? Går det att använda som städ, blir ytan tillräckligt hållbar?

Önskar mig ett Karl XII-städ, ni vet ett sånt litet med spets nedtill som ska bankas ner i en stubbe och som användes av karolinerna eller vilka de nu var (fel tidsperiod för mitt historieintresse :) ) när de låg i fält. Säg gärna till om ni hittar nåt!
Last edit: 11 år 1 månad sedan by Johan Sangberg. Orsak: Nytt ämne/Ny rubrik
Mer
11 år 1 månad sedan #27129 av Kallsmén
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Om det är blötjärn i klumpen så kan du glömma härdning för det går inte att få upp någon
hårdhet på det, sen har blötjär oerhört dålig slagtålighet och slitstyrka.

Menar du att du ska hammra ut ( 20kg )det för hand med hanslägga??????????????????????????????????

Använd en sån här istället, jag vet en som har flera stycken ;D ;D ;D
:D [attachment=0:1h5atkoz]<!-- ia0 -->P1010147.JPG<!-- ia0 -->[/attachment:1h5atkoz]

Kallsme´n
Bilagor:
Mer
11 år 1 månad sedan #27134 av Patrik
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Hejsan, på våran första smidesträff så var det en som smidde knivblad med denna typ av städ, en städ-klump med ett löst horn som slogs ner i kubben bredvid städet.
Var tydligen vanliga för länge sedan (hörsägen dock...)

[attachment=0:fzhrtwsk]<!-- ia0 -->Städ med löst horn.JPG<!-- ia0 -->[/attachment:fzhrtwsk]

Städbiten måste man lösa på något vettigt sätt. Hornet kan man smida själv, dock inte utan blod, svett och tårar... ;D

/Patrik
Bilagor:
Mer
11 år 1 månad sedan - 11 år 1 månad sedan #27135 av Lidskjalf
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Liknande städ som de Patrik beskriver har funnits bevarade i bland annat mästermyrskistan samt på ett par andra ställen (Något i Danmark och något i Norge? Har jag för mig) från yngre järnåldern. Ett enkelt fyrkantigt städ och ett fristående sparrhorn som slås ner i kubben brevid.
I Lima och Transtrands trakten i Dalarna har denna typ av städ använts mycket länge, ända fram till nittonhundratalets mitt på sina ställen. Där ser de flesta gamla smedjor för övrigt ut ungefär som man kan tänka sig en medeltida eller vikingatida, med öppen stor härd utan skorsten, dubbla bälgar m.m.
I boken första boken i serien Lima och Transtrand ur två socknars historia: Myrjärn och Smide behandlas ämnet mycket genomgående, mycket bilder på dessa gamla städ bland annat. Så nog har de använts en gång i tiden.
Last edit: 11 år 1 månad sedan by Lidskjalf.
 • Johan Sangberg
 • Johan Sangberg Profilbild
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
 • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
11 år 1 månad sedan #27136 av Johan Sangberg
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Helje smider på Limastäd

Fil bilaga:


//Admin

Johan Sangberg
Mer
11 år 1 månad sedan #27138 av gustav_metal
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Jag förstår inte riktigt frågan "Hur anlöper jag ett städ" Det ser nämligen inte ut som att det är anlöpningan du kommer att få problem med. Blötjärn kan inte härdas och därmed fins ingen anledning att anlöpa. Ditt stora problem kommer vara att smida själva städen.

I nästa fråga håller jag med "Kallsmen" Du bör nog inte smida ett sparrhorn utifrån en 20 kilosklump med vanlig handkraft. Om du har slägghjälp kan du kanske smida ut en stor klump till ett ambolt (för det låter som det är ett sådant du vill ha) men då kan du gott utgå ifrån en klump på typ 7 kilo istället.

Och om du vill ha ett litet sparrhorn med rundhorn på bör du nog smida det i härdbart stål i ett stångmaterial typ, ss 1672, 30 mm fyrkant vilket inte borde vara så svårt att få tag i. Den där 20 kilosklumpen kan du ju använda som städ men du skall nog inte bemöda dig med att försöka smida ut den, låt den vara som den är.

Gustav
Mer
11 år 1 månad sedan #27139 av Kallsmén
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Gjorde ett städ idag för skoj skull O0 O0 på ca 35kg i material 2244 som går utmärkt att flammhärda banan med gasen.
Utgångsmaterial 154mm fyrkant 8)

[attachment=2:2dw2d8je]<!-- ia2 -->städ1.JPG<!-- ia2 -->[/attachment:2dw2d8je]
[attachment=1:2dw2d8je]<!-- ia1 -->städ2.JPG<!-- ia1 -->[/attachment:2dw2d8je]
[attachment=0:2dw2d8je]<!-- ia0 -->städ3.JPG<!-- ia0 -->[/attachment:2dw2d8je]Kallsme´n
Bilagor:
Mer
11 år 1 månad sedan #27140 av Melchior
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Hur f... baxade du runt den klumpen i hammaren?

/E

Emil Schönning
Mer
11 år 1 månad sedan #27142 av Kallsmén
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Jo förstår du, man tager en tång, sen tar man i utav bara helvete, >:D å så svär man lite när den ramlar
ner från hammaren >:( , för det gör den åcke om man vill eller inte >:( >:( å då förstår du, då far man ta i så det luktar skit, när man lyfter upp den på städet igen :o :o
Sen är det BARA att vända å vrida till man är nöjd. Hoppas du ha föstått ;) ;) (som Baloo skulle ha sagt )

Om det finns intresse so kan jag lägga in den under köpes å säljes för en ringa summa.

Kallsme´n
 • Svart
 • Svart Profilbild Författare ämne
 • Offline
 • Fresh Boarder
 • Fresh Boarder
Mer
11 år 1 månad sedan #27150 av Svart
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Oj, många svar! Trevligt!

Jag tänkte att jag skulle höra här vad ni tror innan jag börjar greja med min klump. En idé jag hade var att be en kollega skära ut en grov form med gaslåga och sen hamra ner till en snyggare form och yta.
Men det är ju ingen idé när inte ytan kommar att hålla sen ändå. Hoppades att det skulle kunna gå när det ju ska finnas gjutna städ...

Sen har jag bestämt för mig att jag gjorde ett inlägg i en befintlig tråd, men det ser inte ut så längre. Den tråden handlade om anlöpning och städbyggen. Där såg jag att Harald-nyborg säljer 7 kg städ för 248 kr och det är ju överkomligt även om det är ett prydnadsstäd i era ögon :)
Min ässja har hittills kostat 250 spänn i delar och då ingår en ny fläkt så det känns lite överkurs att slanta upp några tusen för ett städ än så länge. Uppgradering efter hand! Min målade C-balk var rätt dålig som städ faktiskt ;D
Mer
11 år 1 månad sedan #27151 av SCB
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Klart det kommer att hålla med ett städ av blötjärn som inte är härdat, problemet är ju att det inte håller lika länge som ett "riktigt" städ.
Men när det blir alltför mycket gropar i banen och kanterna börjar svampa sig så är det väl bara att plocka fram vinkelslipen och snygga till alltsammas igen. Det besväret kan man väl kosta på sig ibland, speciellt om din smedja inte har kostat mer än så.

I begynnelsen var det inte alla som var så bortskämda att man hade ett stålat smidesstäd att arbeta på utan man fick hålla tillgodo med det man kunde få tag på, blästerugnsjärn utan någon kolhalt alls, och då är dagens blötjärn t.ex 1312 otroligt lyxigt och hårt i jämförelse.
Än idag finns det många byasmeder i främst u-länder som smider dagarna i ända med sämre städ än din tilltänkta städklump, och det funkar aldeles utmärkt för dom.
Så skall du vara riktigt historiskt korrekt i din vikingatida smedja så kanske du får lov att vara lite flexibel med kraven på dina verktyg. :)

//Olof Nilsson
 • Svart
 • Svart Profilbild Författare ämne
 • Offline
 • Fresh Boarder
 • Fresh Boarder
Mer
11 år 1 månad sedan #27156 av Svart
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW

SCB skrev: Så skall du vara riktigt historiskt korrekt i din vikingatida smedja så kanske du får lov att vara lite flexibel med kraven på dina verktyg. :)


Jag gillar två av fynden från Mästermyrskistan,
http://mis.historiska.se/mis/sok/bild.asp?uid=22024

http://mis.historiska.se/mis/sok/bild.asp?uid=22039

De är ju lite svampkantade och välanvända. Nånstans ska jag ju börja, kanske en av mina mindre järnklumpar som ligger på typ 5-6 kg kan ligga still en stund men jag tror mer på den stora. Speciellt om jag omformar två av hörnen så jag kan dra ner fyra L-spikar i kubben och hålla fast järnblocket.
Min otroligt historiskt korrekta ässjefläkt från clas ohlsson tänkte jag gömma under ässjan :)
Forman är för den delen en gjutgärnsstekpanna som jag har borrat hål i botten på. Det enda som håller hög klass är smideskursen jag gick. Måste ju säga att jag gillar att det går att smida pryttlar med väldigt små medel, man behöver inte köpa dyra grejer för att prova på.
Mer
10 år 11 månader sedan #27853 av Lovéus
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Med risk för att vara hysteriskt sent ute men många tips jag läst på hur man skapar sin "billiga hobbysmedja" med andra ord smedjan för knivar och annat smått är att använda just ett sånt löst horn och som städ använda en bit H-balk. Typ järnvägsspår eller liknande går ofta att få tag i från skrotupplag billigt eller gratis,de kan förmodligen kapa till en lagom bit och borra hål i det med (om man inte har egen borr) om man bjuder på lite kaffebröd ;)

Sen är det bara att slå fast det i en stubbe med lite grov spik och slipa av ytan så den blir plan och fin med bra kanter.

Hepp,billigt dugligt städ för småsmide!
Sidan laddades på: 0.191 sekunder
Powered by Kunena Forum