Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Långhärd med stort L

  • Svarte Petter
  • Svarte Petter Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Gold Boarder
Mer
13 år 3 veckor sedan #33033 av Svarte Petter
Långhärd med stort L skapades av Svarte Petter
Ja... vi har fått ett ganska utmanade jobb! Vi ska göra ett träd i järn till kyrkan med en del kringutrustning. Trädet består av ett antal bockade ämnesrör i ett knippe, och varje rör är ca 4 meter långt. Efter att ha konsulterat en firma som bockar rör på löpande band, och som tyckte det hela verkade väldigt invecklat och jobbigt, bestämde vi oss för att försöka bocka dem själva i stället... Problemet är bara att vi behöver värma ett 40x20 ämnesrör drygt två meter i taget. Men va fan... det borde väl gå?

[attachment=3:33qfik7m]<!-- ia3 -->IMAG0094.jpg<!-- ia3 -->[/attachment:33qfik7m]

Bockmallen är klar... minsta problemet... men nu återstår Långhärden!

[attachment=2:33qfik7m]<!-- ia2 -->IMAG0091.jpg<!-- ia2 -->[/attachment:33qfik7m]

Den effektiva härden blir 2,5 meter lång. Hela ässjan ca 3 meter. Med en sådan längd uppstår ju en del komplikationer med värmeexpansionen, och risken är att den kommer se ut som en halvskalad banan när det blir varmt... Teoretiskt så utvidgar sig 2,5 meter ungefär 3 cm när det blir glödande. För att få detta att (kanske) funka så har vi konstruerat den med tilluften genom ett fyrkantsrör som skall slitsas på översidan. Ovanpå detta ligger tio U-balkar med hål som får fungera som blästermunstycken (visar det sig att ässjan funkar bra gjuter vi riktiga blästermunstycken i nickellegerat gjutjärn sedan). Dessa har rörelsemån och kommer tätas sinsemellan med asbestgarn.

[attachment=1:33qfik7m]<!-- ia1 -->IMAG0093.jpg<!-- ia1 -->[/attachment:33qfik7m]

Gavlarna sitter spända med skruvar mot stommen för att de ska vara flytande. Antagligen får vi slitsa upp gavlarna oxå för att de inte ska bli allt för buckliga.
Eftersom vi inte har en rökkåpa som detta blivande underverk får plats under får vi hålla till utomhus, och då är det bra med hjul på!

[attachment=0:33qfik7m]<!-- ia0 -->IMAG0092.jpg<!-- ia0 -->[/attachment:33qfik7m]

Spjället på plats. En rejäl pressluftsfläkt finns att koppla in. Nu ska ändgavlarna på plats oxå, och lite annat smått. Fyrkantsröret blir öppningsbart i bägge ändar för att få ut stybb och annat som ramlar genom blästerhålen. Ett rejält lager stybb får oxå isolera mot den värsta värmen mot ässjan.

Någon som vet av en längre ässja någonstans, eller slår vi rekord? Om den funkar vill säga... he he... I vilket fall ska vi ha grillfest i sommar och då blir den ju utmärkt!!! I värsta fall får vi bygga en vedklyv i stället... Men håll tummarna!

Tänk på vad du säger, det finns stor risk att jag provar!
Mer
13 år 3 veckor sedan #33034 av RikardA
Svar från RikardA i ämnet Långhärd med stort L
Oj, vilket projekt :o Hur stort ska trädet vara då?
Mer
13 år 3 veckor sedan #33035 av TobbeÅh
Svar från TobbeÅh i ämnet Långhärd med stort L
Sweet! Ska bli kul att se hur den funkar.
  • Svarte Petter
  • Svarte Petter Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Gold Boarder
Mer
13 år 3 veckor sedan #33036 av Svarte Petter
Svar från Svarte Petter i ämnet Långhärd med stort L

RikardA skrev: Oj, vilket projekt :o Hur stort ska trädet vara då?


Trädet bli nästan fyra meter i diameter och ca 2,5 meter högt.

Tänk på vad du säger, det finns stor risk att jag provar!
Mer
13 år 3 veckor sedan #33040 av mr_president
Svar från mr_president i ämnet Långhärd med stort L
ROOOLLLIIGGGTTT ! Ska bli kul å se hur det blir.

Några funderingar,

1. När en japansk svärdsmed gör en klinga är härden inte lika lång som klingan utan han för klingan fram_och_tillbaks när han hettar upp hela före t ex. härdning. Kanske behöver inte härden vara lika lång som det man värmer?
2. Nog borde man kunna värma/böja en bit i taget, kanske tom lättare än att böja hela på en gång. Man måste då iofs ha bra med plats runt härden för att hantera en böjd 2m grunka.
3. kommer man få jämn värme hela vägen eller kommer man i vilket fall som helst behöva "justera" genom att flytta ämnet i härden samt på plats med acetylenbrännare ??

När jag gjort lite större vridna damaskpaket (ca 40cm långa) så märker man hur svårt det är att få ett så pass litet paket jämnvarmt, och är det ojämnt så blir vridningen ojämn (förstås mer där det är varmt än kallt). Hur svårt ska det då inte vara med 2m??

Hoppas det funkar för er - en variant skulle annars vara att man har en härd på mitten av er "vedklyv" och att man sen har isolering på varje sida och sen för man ämnet fram och tillbaks och hoppas det håller värmen iom att det ligger i isolering (stenull) på vardera sida om härden....

Ytterligare en variant är en 2m lång gasolässja med t ex.5 brännare. i en "ugn" är det lättare att få ämnet jämnvarmt än med kol/koks. Sätt brännarna på sidan och ha ett löst lock som man tar upp/ner ämnet ur. Om den bara skall byggas och rivas kan man göra den i skrotplåt och stenull och lite finull (1400gr) som sista lager. Kanske går det tom med bara stenull om man kör utomhus (luktar fanskap).

Har du slagit din lärling idag ??
  • Johan Sangberg
  • Johan Sangberg Profilbild
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
  • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
13 år 3 veckor sedan #33041 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet Långhärd med stort L
Hej

Spännande! Glöm inte att fota/filma :D : Ässjan e ju ruggigt lång (säker världsrekord?) men jag är inte så säker på att längden är viktigast här. Det kan ju bli problem med att för mycket (långt) material är varmt och därmed mjukt och böjjer sig innan det når jiggen...

Nyfiken väntar :P :P

//johan

Johan Sangberg
  • Svarte Petter
  • Svarte Petter Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Gold Boarder
Mer
13 år 3 veckor sedan #33050 av Svarte Petter
Svar från Svarte Petter i ämnet Långhärd med stort L
Mr President
Vi har funderat på flera alternativ när det gäller värmningen. Problemet är att det kräver en hel del effekt att värma 16 kg (vilket två meter blir), så gasol går bort. Alternativet hade varit en oljebrännare, men att bygga den ugnen hade varit ett större projekt. Vi vill testa detta först och se hur det går. Förhoppningsvis blir det någorlunda jämn värme och vi behöver bara röra stycket lite grann fram och tillbaka. Att värma två meter med en kort härd skulle vara svårt eftersom det svalnar i så stor utsträckning jämfört med hur mycket som värms. Det går nog bra med ett svärd som väger max ett par kilo, men 16 kg på två meter...

Hela biten väger ju över trettio kilo, så man vill gärna slippa springa fram och tillbaka mellan härd och fixtur så gott det går!

Johan
Jo vi har tänkt på det med. Det blir en trettio kilos spagetti att hantera! Ha ha! Men vi hoppas klara det på tre man och lite tänger...
Självklart återkommer jag med bilder!!! Men om katastrofen är total kanske ni får nöja er med bilder från den planerade grillfesten... ::)


Vi har även funderat lite på olika möjligheter att begränsa härden längdledes. Kanske genom att separera alla blästermunstycken med gavlar och sätta i en stång med ett "löpande" spjäll som på en trombon typ om ni fattar... Då kan man välja hur lång härd man vill ha. Men det får vänta tills vi ser om det hela funkar som det är tänkt. Och då gjuter vi antagligen upp riktiga blästermunstycken oxå på en gång.

Tänk på vad du säger, det finns stor risk att jag provar!
Mer
13 år 3 veckor sedan #33051 av Hammar
Svar från Hammar i ämnet Långhärd med stort L
verkar spännande. ser fram emot att se filmen på youtube. ;D ;D ;D

Hammar

Hammar
Mer
13 år 3 veckor sedan #33052 av mr_president
Svar från mr_president i ämnet Långhärd med stort L
Varför skulle gasol gå bort för att det är 16kg materiel?? För att gasol är dyrt? Med 5 munstycken blir det bara 5kg per munstycke och det är inte märkvärdigt mycket.

Iom att det "bara" skall värmas så det går att böja så tror jag inte det skall vara något stort problem, men jag har iofs aldrig värmt 16kg så det är en kvalifiserad gissning. En sisådär 5kg har jag värmt vid olika tillfällen och det går som en dans.

Iom att materialt är tämligen grovt så skulle jag gissa att det inte gör något om man får varma fläckar vid munstyckena för om man låter ämnet "vila" i ässjan innan man plockar ut så kommer värmen sprida sig.

Man tar ett 2" bevattningsrör (eller 3") som matarrör för luften, sätter 1" rör som brännare (på 2" el 3" röret). Sticker in ett 8mm gasolrör i varje brännare och skarvar (parallelkopplar) dessa vid regulatorn. Blåser på med en krallig fläkt (kanske duger en dammsugare). Om man gör långa gasolrör (pga värmen) så kan man använda vanlig gasolslang (gummi) till varje brännare och då blir det ännu enklare. Är man ute gör det inget ocm locket på ässjan/ugnen lyfter av en gasolpuff här å där ;D

jaja - funkar det för er så destå bättre men jag tror detta skulle vara ett alternativ som ni får problem.

Det går inte särskilt mycke gasol när man bara smidesvärmer, det är värre när man skall upp i välltemp.

Har du slagit din lärling idag ??
Mer
13 år 3 veckor sedan #33061 av Kallsmén
Svar från Kallsmén i ämnet Långhärd med stort L
Jag skulle föreslå ett spirorör som man infodrar med keramisk fiber och sedan sätter gasolbrännare i på lämpliga avstånd, då stänger man ju in värmen så att säga
I en vanlig öppen ässja släpper man ju ut väldigt mycket onödig värme
I ett spirorör så blir ämnet mycket jämnare varmt, och det går inte åt så mycket gasol som man tro eftersom man magasinerar värmen i röret och inte släpper ut det i fria luften så att säga.
Man kan med fördel splitta röret på längden och sätta gångjärn på ena sidan för att lättare kunna lyfta ut röret när det är uppvärmt,
Så skulle jag ha gjort i alla fall, eftersom jag vet att det funkar.
Lägger man distanser i röret och riktar brännarna rätt så får man en virvelström i röret av värme, och får då mycket jämn värme.

Kallsme´n
Mer
13 år 3 veckor sedan #33063 av martin_smed
Svar från martin_smed i ämnet Långhärd med stort L
...funderar bara lite - och då menar jag bara lite :D klockan är ju mycket, men sommartiden ställer till det lite för oss ???
(Har en nyborstad katt som sitter vid mina fötter och verkar rätt nöjd - jättemysigt) Och vi kan inte sova ännu.
Är inte spirorör ett lite väl tunnt material som dessutom oftast är galvat, och zinkångor är ju inte så nyttiga att inhalera.
Hade kanske testat med några lösa järnplåtar, bockade på längden i lagom bredd - ungefär i stil med den fina långforman. Är dom t.ex. bara en halvmeter långa (med ett smitt handtag på) så kan man ju lätt flytta dom dit där dom behövs bäst, eller mest.
Väldigt fint underrede/forma förresten - Lycka till med resten å sov gott O0

Visst är det så att livet skrynklar ihop oss ibland men som tur är så utvecklas vi ju också.
Mer
13 år 2 veckor sedan #33064 av munktell 2024
Svar från munktell 2024 i ämnet Långhärd med stort L
Hej!

Mycket intressant projekt :)

Nu kommer jag men en knasig men smart idé 8)
OM man nu har tillgång till en väldigt stor strömstyrka.
Så skulle man kunna ansluta i båda ändar på ämnet O vipps så får man det till att bli jämnvarmt o glödande ;)

Men jag vet att det kräver mycket men är en genialisk idé ;D

Mvh Mattias
Mer
13 år 2 veckor sedan #33067 av folkabo
Svar från folkabo i ämnet Långhärd med stort L
Den idé som munktell 2024 föreslår är ju väldigt bra och effektiv. Gjorde en sådan maskin för många år sedan då en industri skulle stuka ämnesrör. Utgick då från en gammal vattenkyld punktsvets där jag med hjälp av tryckluftscylindrar pressade fast vattenkylda kopparbackar på båda sidor om det område på ämnesröret som skulle stukas i en hydrauldriven stukpress.

Keep the blues alive
  • Svarte Petter
  • Svarte Petter Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Gold Boarder
Mer
13 år 2 veckor sedan #33068 av Svarte Petter
Svar från Svarte Petter i ämnet Långhärd med stort L
Ja ja... det finns många sätt att knyta en knut, men vårt är i alla fall manligt! Jag skickade faktiskt in en ansökan till Guinnes Rekordbok, och om de antar "rekordklassen" så blir det deras uppgift att försöka hitta en längre långhärd än våran.

Idag tände vi den och gjorde en provbock!!!! Eftersom vi bara var två, och egentligen behöver vara tre PLUS en som filmar/fotar, blev det inte så mycket bilder denna gång. Men här kommer ett par i alla fall:

[attachment=3:1qcpgygy]<!-- ia3 -->IMAG0101.jpg<!-- ia3 -->[/attachment:1qcpgygy]
Först tände vi vanliga långhärden för att ha lite glöd att tända den stora med. Det blev varmt i skorstenen ;D

[attachment=2:1qcpgygy]<!-- ia2 -->IMAG0102.jpg<!-- ia2 -->[/attachment:1qcpgygy]
Med glöden från vanliga långhärden i botten började vi blåsa liv i härden. Det gick åt ETT HELT OLJEFAT MED STENKOL!!! Och mycke rök blev det... Nästa gång blir det till att ta koks i stället har vi kommit överens om!

[attachment=1:1qcpgygy]<!-- ia1 -->IMAG0107.jpg<!-- ia1 -->[/attachment:1qcpgygy]
Eld är vackert :D Oj oj oj vilken värme det blev!!! Det var väldigt svårt att ta sig nära och fixa med glöden. Mycket kläder och turas om. Vattna riktigt, långa verktyg, svedda kinder, rykande förkläden. Det var tur att det inte blåste mer än det gjorde!

Ässjan höll formen nästan helt. Den böjde sig bara marginellt. Lufttillförseln var perfekt och vi behövde aldrig öppna spjället helt. Jämn glöd. Det hela fungerade över förväntan!

[attachment=0:1qcpgygy]<!-- ia0 -->IMAG0110.jpg<!-- ia0 -->[/attachment:1qcpgygy]
Bockningen funkade klockrent! Behöver bara ordna med bättre tvingar för att hålla kvar ämnet. Tyvärr brände vi röret på ett ställe. Det går att laga, och utöver det funkade allt!

Slutligen så kan vi komma fram till att det gick jättebra! Vi har lärt oss en hel del och ska göra några justeringar. Till exempel så ska vi använda koks så det inte blir lika varmt vid härden, vi måste sno ämnet i glöden hela tiden för det blir så krokigt att den nästan hoppar ur, vi måste kolla värmen på ämnet bättre.

Vi kommer alltså att bocka dessa själva! Det blir ingen CNC-bockning hos Öbaco. Detta är bland det råaste smidet vi varit med om, och det är värt varje litet knussel! HA HAAA!!! 8) 8) ;D >:D

Tänk på vad du säger, det finns stor risk att jag provar!
Mer
13 år 2 veckor sedan #33069 av marberg
Svar från marberg i ämnet Långhärd med stort L
Cooooolt... ehhh... hettttttt menar jag ;)

Erfarenhet är när man börjar känna igen sina misstag.
Sidan laddades på: 0.120 sekunder
Powered by Kunena Forum