Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Koppar och lödning

  • SPD
  • SPD Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Junior Boarder
Mer
14 år 6 månader sedan #29655 av SPD
Koppar och lödning skapades av SPD
Hej, jag är inte smed men hoppas på att kunna få lite råd kring ett litet projekt jag håller på med. Tacksam för alla tips eller synpunkter!
OK, då ska jag försöka förklara det hela:

Det är så att jag bygger en liten dator med passiv kylning = inga fläktar. Till kylning av processorn har jag ett (nickelpläterat) kopparstycke som från början var 40*40*32mm.



Nu har jag fått hjälp att fräsa bort 18 mm material nerifrån så att den numera är 40*40*14mm. Detta för att den ska få plats i min lilla låda. Som ni kan se på bilden sitter det en hållare på ovansidan som gör att man kan skruva dit s.k. heatpipes som leder bort värmen från blocket. Mitt problem är att nu om man vänder på den och tittar i botten så är där ett hål rakt igenom för skruven till hållaren som tidigare var helt dold inuti. Hänger ni med?
Jag skulle vilja att botten på kylaren var utan hål, för att inte få en liten "hotspot" där hålet är. Tror ni att det går att fylla igen hålet på något sätt? Eventuellt genom att skruva i skruven genom hållaren, då man gör det är det ca 5-7 mm mellan skruvänden och botten på kylaren. Ett litet hål, helt enkelt. Själva skruven är en vanlig maskinskruv/bult av stål ca M6. Drömmen vore om det gick med något så enkelt som att hälla i lite tenn eller något annat "lodaktigt" och sedan slipa plant med våtslippapper mot en glasskiva.
Hållfastheten är inte viktig, snarare värmeledningsförmågan till blocket och att man inte "gjuter fast" skruven. Minns barndomens gjutning av tennsoldater och tänker i mitt stilla sinne att det kanske går med något liknande... ???

Hoppas jag förklarat tillräckligt bra och att ni har något tips till mig. Äger ingen utrustning direkt så helst något man styr upp hemma i köket. ^-^
Men om det inte går, kanske något tips på vem som skulle kunna göra det åt mig för en bullkrans eller liten peng...

Tusen tack för ev. hjälp!

/SPD
Mer
14 år 6 månader sedan #29656 av mr_president
Svar från mr_president i ämnet Koppar och lödning
Vet inte om jag exakt förstår det där med hålet & skruven men det skall fyllas, det förstår jag.

Går sannolikt bra med lödtenn. Risken är väl att det blir så varmt vid drift att tennet börjar flyta igen och då blir det ju mindre bra. Lödtenn finns väl som smälter under 200 så då kan du ju värma i ugnen och sedan bara "peta" dit lödtenn med fluss.

Silverlod går säkert bättre men då måste du värma så du kommer upp i sisådär 600 grader eller vad lodet behöver (gasol brännare). Går ju köpa enstaka silverlodspinnar för ca 100:- och sedan värma med en sån där billig clas olsson brännare eller liknande. Glöm inte fluss bara om det skall fästa bra.

Ett alternativ men det vet jag ej om det löser ditt problem är att peta i kopparpasta. Det lär leda värme men det blir ju inte hårt.

Har du slagit din lärling idag ??
  • SPD
  • SPD Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Junior Boarder
Mer
14 år 6 månader sedan #29657 av SPD
Svar från SPD i ämnet Koppar och lödning
Hej, det borde inte vara något problem med smältpunkten som den ligger runt 200 grader, så varmt blir det inte. Snarare max 70-100 om ens det. (Så länge kylaren gör sitt jobb...)
Jag får prova det. Kan det vara vettigt att peta ner lod i hålet och sedan värma med en gasolbrännare från Clas Ohlson tills det smält eller är det bättre att hälla i smält tenn som vid tenngubbegjutning tro? Jag borde kanske t.o.m. kunna använda silver- eller kopparlod, de verkar ju smälta kring 600 och om jag använder gasolbrännare med max temp på 1350 grader så kanske det går. Eller kommer för mycket av värmen sticka iväg till resten av kopparstycket?
Och duger det med vanligt lödfett eller ska man ha någon annan typ av flussmedel? Petar man ner lite i hålet innan? Kanske försöka pensla in det i gängorna med en liten borste?

Tack för tipset.
Mer
14 år 6 månader sedan #29661 av fredrik lundberg
Svar från fredrik lundberg i ämnet Koppar och lödning
jag förstår inte alls vad det är du ska göra, men ta det försiktigt med att hälla ned smält metall i ett hål.

Om du inte förvärmer, det du ska hälla ned metallen i, skulle jag nog undvika att peta ned någon form av fluss i hålet.
Det är ju inte omöjligt att om du häller på smält silver i ett hål du har flussat och inte förvärmt, att flusset förångas och
kastar ur allt silver igen (kanske typ exploderar lite).

Nu har jag läst på och förstår lite vad det är du ska göra... ; )

Silver leder ju värme bäst.
Lättaste borde väl vara att göra en maskinskruv/bult av silver som du bara kan skruva i.

mer corpus till folket!!!
Mer
14 år 6 månader sedan #29665 av SCB
Svar från SCB i ämnet Koppar och lödning
Om värmeavledningen är viktig så ska du inte använda tenn, det har väldigt dålig värmeledningsförmåga. Svarva eller fila till en plugg av koppar och hårdlöd i hålet. Sen får man kanske renovera eventuella gängor med en gängtapp i lämplig dimension.
Tenn har för övrigt en värmeledningeförmåga på ca 67 W/(mK) medan Aluminium har ca 250 W/(mK), koppar har runt 400 W/(mK) och silver ligger på ca 430 W/(mK)..

//Olof Nilsson
  • SPD
  • SPD Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Junior Boarder
Mer
14 år 6 månader sedan #29666 av SPD
Svar från SPD i ämnet Koppar och lödning
Hej, tack för alla svar!
Jag behöver som jag nämnde inledningsvis kunna göra detta i princip hemma i köket, så därför blir det svårt med all slags maskinell bearbetning. Annars hade tipsen om tillverkning av plugg eller skruv av koppar/silver säkert varit det optimala. Jag lutar fortfarande åt att använda någon form av lod och värma med gasolbrännare som finns på Jula för 69 kr. Om jag tolkat era svar rätt är då den bästa metoden att förvärma blocket och särskilt kring hålet, peta ner lod och fortsätta värma och tillföra lod tills hålet är fyllt. Om jag flussar i hålet innan jag förvärmer, tror ni det funkar då? Sedan är frågan vilken typ av lod... Det finns koppar- och silverlod och de kanske har lite bättre värmeledningsförmåga än vanligt lödtenn också. Att optimera värmeledningsförmågan är kanske inte högsta prio just här, det är ju bara en liten propp i den stora kylaren. Men det blir nog bra mycket bättre med någon form av plan metall mot processorn än bara en luftcylinder!
Så om det nu blir ett lod med så mycket silver eller koppar som möjligt så är det förmodligen bra nog. Tror ni på min föreslagna metod att "löda igen" hålet med gasolbrännare?
Och tror ni att det går att skruva ur skruven igen om jag låter den sitta i under lödningen? Utan att pluggen ger sig? :) det är en ganska redig M6 med insexhuvud så det borde gå att få kraft när man ska skruva ur. Men oj så jobbigt om den skulle gå av... Fast sånt stål är bra mycket starkare än lodet va?!

MVH SPD
Mer
14 år 6 månader sedan #29669 av fredrik lundberg
Svar från fredrik lundberg i ämnet Koppar och lödning
Varför köper du inte en längre skruv, en som når ned till botten?

mer corpus till folket!!!
  • SPD
  • SPD Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Junior Boarder
Mer
14 år 6 månader sedan #29670 av SPD
Svar från SPD i ämnet Koppar och lödning
Hej sigmund, tja jag tänker väl att jag vill ha en så flat och fin yta som möjligt och bryr mig ändå lite om väremledningsförmågan...
Men visst, det är väl ett alternativ. Det kanske finns färdiga silver- eller kopparskruvar i rätt dimensioner... Eller njae förmodligen inte. ::)
Men sen så verkar det lite roligt att testa lödningen också. Är inte helt och hållet en övertygad pragmatiker utan har en annan sida av mig själv som vill göra allt lite mer sofistikerat än nödvändigt om det verkar kul och ger ett estetiskt tilltalande resultat... ;) Blir ibland lite trött på den sidan av mig, dock.
Jag har funderat på att skaffa en något längre skruv och sedan löda resten, men då tror jag det blir svårt att få ur skruven utan att lodet följer med skruvänden, så det blir nog lagom med dagens ca 7 mm.

Bifogar en bild på undersidan av kylaren där man ser skruvhålet. Hittills är den som sagt bara planslipad med 320/400-papper, sen ska den bli i princip spegelblank med minst 1500-papper.



/SPD
Mer
14 år 6 månader sedan #29671 av fredrik lundberg
Svar från fredrik lundberg i ämnet Koppar och lödning
om jag skulle göra det där, skulle jag nog bara göra rent ordentligt i hålet.
Skruva i skruven och hälla i lite smält silver.

Silvret stelnar sket fort och kommer antagligen inte fastna i skruven.

Bor du i närheten av Götene så är du välkommen upp hit till mig så kan jag hjälpa dig hälla i det lilla silver som behövs.

mer corpus till folket!!!
  • SPD
  • SPD Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Junior Boarder
Mer
14 år 6 månader sedan #29673 av SPD
Svar från SPD i ämnet Koppar och lödning
Hej sigmund, och tack för ditt vänliga erbjudande. Det hade jag gjort på studs om jag befunnit mig i närheten!
Det gör jag nu tyvärr inte, finns i Stockholm... Blir lite långt att åka bara för detta ändamål :D
Så det får nog bli "lödmetoden" trots allt. Det svåraste lär väl bli att få till att ytan på fyllningen blir något högre än botten på kylaren så jag kan slipa det plant sen, vad tror ni?
Om jag rengör, flussar (eller kör med lod med inbyggt fluss), värmer, tillför lod under fortsatt värmning och fortsätter tillföra lod tills det "rinner över lite" kanske det går?

Bara en lite fråga till, på jula finns:
Kopparlod 10-pack För lödning av koppar och mässing. Smältpunkt: 660°C. Kadmuimfri. (Artnr: 214018) 149:-
Eller
Silverlod 10-pack För gassvetsning - 2 % 1,5 mm. (Artnr: 214011) 79:-
Eller
Aluminiumlod 7-pack Tillsatsmaterial för gassvetsing och lödning av aluminium. Kadmiumfri aluminiumlegering med låg hållfastighet. Smältpunkt: 540°C. (Artnr: 214014) 139:-
Sedan fanns det något svindyrt silverlod ockspå med smältpunkt 640 gr C för 389:- /6-pack men det är för dyrt för mig!

Vilket blir bäst tror ni? Kopparlodet?

Tack för alla svar, jättekul att lära sig lite samtidigt. Ibland är Internet fantastiskt!

/SPD
  • SPD
  • SPD Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Junior Boarder
Mer
14 år 6 månader sedan #29674 av SPD
Svar från SPD i ämnet Koppar och lödning
Hmm, fast de för 389:- hade inbyggt flussmedel... Kanske får försöka få tag på en enstaka sådan pinne på någon järnaffär istället...
Sedan finns det silverlod i pastaform på Konrad Wahöström också för 220:- det kanske hade varit bra? Lite dyrt det med dock... Är inte det enda som kostar på den här lilla skapelsen kan jag tala om! :o

/SPD
Mer
14 år 6 månader sedan #29676 av fredrik lundberg
Svar från fredrik lundberg i ämnet Koppar och lödning
Jag tror du ska strunta i flusset.

fluss har man för att hålla rent silvret från oxid när man löder. Det du vill göra är att fylla upp hålet och till det behövs inget fluss och eftersom hålet är gängat så kommer nog silvret att fastna ändå.

Det jag tror du ska göra är att göra rent hålet helt, dvs få bort all ev. olja/smörja med typ t-röd eller liknande så att det inte är något i hålet som förångas när du häller på smältan.

Ta lagom mängd silver, smält det i en smältkopp som du beställer från http://www.konradw.se eller gå dit du bor ju i stockholm. kostar ca 25:-
du behöver också köpa lite boraxpuler ca 47:- som du smälter ut i smältkoppen innan den används, så att det bildas som en hinna i smältkoppen. Detta gör att silvret rinner bättre och renar det om det finns orenheter i silvret.

Den mängden du ska smälta går säkert med en brännare från jula.

smält silvret och häll i och då häller du ganska snabbt, för silver stelnar på någon sekund, när det är en sån liten mängd.

Anledningen till att jag inte tror det går att fylla på med lod lite i sänder är att du kommer nog inte upp i de temperaturerna med en brännare från jula, så att du kan värma upp hela den klumpen så att lodet i hålet smälter.

så lägg 72:- på en smältkopp och borax så skickar jag upp silvret du behöver. Skicka din adress till mig så lägger jag det på posten utan kostnad, enda kravet är då en bild på hur det gick. ; )

mer corpus till folket!!!
  • SPD
  • SPD Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Junior Boarder
Mer
14 år 6 månader sedan #29678 av SPD
Svar från SPD i ämnet Koppar och lödning
Oj - det låter ju klockrent! Jag tackar och bockar för hjälpen och hoppas bara jag klarar av det bra så att det blir en snygg bild på konststycket! Får väl försöka att hälla i lite lite för mycket silver och hoppas det går vägen så det blir möjligt att slipa ner till plant med när det stelnar. Har skickat dig pm med min adress och ska se till att skaffa grejorna du rekommenderat tills i helgen! Ska bli roligt! Och det kommer nog att ge ett bättre resultat än med nåt jula-lod.

Dock kommer du att få stå ut med några frågor till om själva genomförandet innan jag vågar ge mig på det hela ::)

Hälsningar

SPD
  • SPD
  • SPD Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Junior Boarder
Mer
14 år 6 månader sedan #29681 av SPD
Svar från SPD i ämnet Koppar och lödning
Hmm, om jag mätt mitt hål någorlunda riktigt och fattat hur man räknat ut volymen av en cylinder borde det behövas ca (r * r * Pi * höjden * vikten av 1cm3 silver) alltså 0,3 cm * 0,3cm * 3,14 * 0,9 cm = 0,25cm3 silver... Sen tar vi 0,25cm3 * 10,5 = 2,625 g?

Kanske lite marginal behövs men det borde väl stämma på ett ungefär? Om en cm3 silver väger 10,5 g som jag räknat med... I så fall behöver jag kanske 3-4 gram?

Nu till mitt frågebatteri kring metoden (Förlåt, men bara jag får veta innan helgen ;D ):

1. Hur ska man smälta Boraxet? Bara ta lite pulver i smältkoppen och elda på? Hur mycket ska man ta?
2. Kan man hålla i en sån där smältkopp med handen eller behöver jag modifiera en salladstång till smältkoppstång? Handskar? Glasögon? Kanindräkt?
3. Kommer det vara möjligt att få till en nivå på silvret högre än, eller helt i plan med, botten?
4. Hur 17 ska jag träffa hålet samtidigt som jag häller snabbt? :P Asch, det ska väl gå kanske...

Tack igen

/SPD
Mer
14 år 6 månader sedan #29687 av fredrik lundberg
Svar från fredrik lundberg i ämnet Koppar och lödning

SPD skrev: Nu till mitt frågebatteri kring metoden (Förlåt, men bara jag får veta innan helgen ;D ):

1. Hur ska man smälta Boraxet? Bara ta lite pulver i smältkoppen och elda på? Hur mycket ska man ta?
2. Kan man hålla i en sån där smältkopp med handen eller behöver jag modifiera en salladstång till smältkoppstång? Handskar? Glasögon? Kanindräkt?
3. Kommer det vara möjligt att få till en nivå på silvret högre än, eller helt i plan med, botten?
4. Hur 17 ska jag träffa hålet samtidigt som jag häller snabbt? :P Asch, det ska väl gå kanske...

Tack igen

/SPD


1. Typ... värm först upp smältkoppen lite, sen häller du i pulvret, lite i sänder, och värm på. Först kommer det bubbla lite sen smälter det och bilder som en hinna så du får brassa på ganska ordentligt och när du ändå håller på så smält ut en hinna över hela urgröpningen, samt i pipen på smältkoppen. Det går åt en hel del borax och blir det förmycket är det bara att värma på och hälla ur överflödet. Hoppas att det funkar med en julabrännare bara...

2. Nej! Den kommer bli för varm för att hålla i och en kanindräkt skulle jag inte rekommendera så till vida den inte är tillverkad i asbest... ; )
Men en modifierad salladstång i metall funkar säkert och handskar är sällan dumt att ha. Skyddsglasögon bör man alltid ha, särskilt när man äter kräftor!

3. Helt i plan kommer du inte att få den, men om du häller på lite mer än vad som behövs så kan du bara smärgla ned silvret efteråt. För silvret har en ganska hög ytspänning så det kommer om det går bra antagligen bli som en liten bula som sticker upp, antagligen kommer du få lite silver runt om hålet också, men jag hoppas du har gått om smälgel. Om du inte går direkt på överkursen och köper in en plan kolbit från konrads och trycker till smältan direkt när du har hällt på den. Men då riskerar du att få 960 grader varmt silver lite här och där... Aj...

4. Inget moment du gör ska du göra snabbt i den bemärkelsen... bara kvickt... men inte snabbt om du förstår... ; )
När man häller lite större mängder, brukar man säga att man ska hälla med en kontinuerlig stråle... men med den mängden du ska hälla kommer det inte bli så mycket till stråle...
jag tror inte det blir så svårt att träffa hålet, om du håller dig så nära som möjligt, det finns ju en liten pip på smältkoppen.

5. här fortsätter jag med egna svar på frågor som inte dykt upp än: hur länge du ska värma smältan? Det gör du hela vägen tills du har hällt. När smältan har smält så placerar du lågan så att du samtidigt som du värmer smältan även värmer pipen du ska hälla med. Så att inte silvret stelnar när du ska hälla av det. Sen fortsätter du att värma medan du för smältkoppen över hålet osv...

6. om du kan ha smältkoppen direkt på spisplattan medan du värmer? nja... jag skulle nog ta en tegelsten, kolbit eller liknande och hålla mig på. nu tror jag kanske inte att julabrännaren genererar så jättemycket värme, men bättre att vara säker...

7. Vilken storlek du ska ha på smältkoppen? Den allra allra minsta. smältkoppen tar värme från smältan, så ju mindre du har att värma upp desto bättre.

8. Om det är något du behöver tänka på med spisfläkten? nja... du tvättar ju säkert redan filtret ofta, så som vi andra, men det är aldrig fel att se till att det finns så lite antändningsbart som möjligt i närheten, så som gammalt matfett osv... ; )

9. Om du behöver vara under fläkten? orkar inte göra rent filtret?!? Nja... jag vet faktiskt inte vad det blir för gaser från borax och om de är hälsovådliga. Men det kanske någon annan som läser detta kan svara på? Annars så skulle jag säga att du lika gärna kan vara på köksbordet. Lägg något under bara så du slipper eventuella brännmärken på bordet. Du kan ta nästan vad som helst, eftersom du ska smälta sån liten mängd silver så kan du lika gärna ta en brädda, spånskiva eller vad som helst. Visst spiller du kommer det kanske brinna lite, men inte mer än att du lätt kan släcka det och silvret kommer att stelna så fort det träffar brädan. så ha lite blött papper eller trasa i närheten.

10. vad du ska göra om det inte går bra? silver är en ganska mjuk metall, så jag tror nog att det går att skruva ur skruven och knacka ur silvret med ett don eller liknande om det skulle gå helt åt helskotta.

11. om det kommer att "löda" sig fast i skruven och väggarna? Det tror jag inte. För så fort silvret kommer komma i kontakt med den kalla metallen kommer den stelna så den kommer aldrig att ha en möjlighet att "löda" fast. Men jag hoppas att den kommer att komma in så mycket att den hakar fast i gängorna.

11. om jag tror att det här kommer att fungera? he he... Den som lever får se! ; ) (Men jag hoppas det, jag ska nämligen själv laga en väldigt gammal järnkanna på liknande sätt fast med guld nästa vecka... ; )

om du kommer på några fler frågor så finns vi här! ; )

Lycka till!

Jag postar silvret imorgon.

mer corpus till folket!!!
Sidan laddades på: 0.118 sekunder
Powered by Kunena Forum