Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Börja från noll..... Men sen då?

  • Helena T
  • Helena T Profilbild Författare till inlägg
  • Besökare
  • Besökare
17 år 7 månader sedan #14049 av Helena T
Hej!

Jag har nyligen flyttat från Åland (ön mallan Sverige och Finland....) till Köpenhamn för att börja studera på grundförloppet inom hantverk vid Köpenhamns Tekniska Skola om någon vecka. För att få påbörja huvudförloppet till guldsmed till nästa höst behöver jag få tag på en lärlingsplats hos en guldsmed. Det är här problemen börjar.... Jag känner inte en käft (ursäkta uttrycket!) inom branschen här i Köpenhamn så jag vet inte i vilken ända jag ska börja.. Jag har kollat runt på nätet lite och stött på bl.a. ett par hemsidor som tar upp ämnet lärlingsplatser och praktikplatser, men det säger mig inget.. Hur
Mer
17 år 7 månader sedan #14091 av JohanH
Svar från JohanH i ämnet Börja från noll..... Men sen då?
Jag har gått klart utbildningen som du talar om och jobbar nu i köpenhamn som guldsmed. och ska jag vara ärlig med dig så ska jag säja att det inte är lätt att hitta praktikplatser. det bästa du kan göra är att skriva ihop en riktigt bra cv och gå runt och dela ut dem till olika guldsmeder. det är det bästa och kanske det enda sättet. det är inte lätt men jag önskar dig lycka till

mvh
johan

var det inte förbannat svårt så gjorde du fel...
  • Helena T
  • Helena T Profilbild Författare till inlägg
  • Besökare
  • Besökare
17 år 7 månader sedan #14098 av Helena T
Svar från Helena T i ämnet Börja från noll..... Men sen då?
Hmm... Inte så upplyftande läsning kanske..

Ett riktigt bra CV skriver du.. Det jag har erfarenhet av har inte särskilt mycket med yrket guldsmed att göra så jag vet inte hur det ska gå till. Jag har arbetat mest inom restaurangbraschen (kock, kallskänka, bartender, servitör, osv), på ett krukmejeri något år, bensinmackar, butik, skrivit i lokaltidningar, osv..
Mer
17 år 7 månader sedan #14105 av Ingemar
Svar från Ingemar i ämnet Börja från noll..... Men sen då?
Jag förstår din frustration, men det finns folk i detta forum som har den här utbildningen du pratar om, så du får ha tålamod de kanske går in på forumet en gång i veckan eller var annan, så det kanske dröjer ett par dar:

Ingemar

Jobbar gärna i järn, jobbar gärna i koppar, men helst jobbar jag i bara mässingen!
  • Helena T
  • Helena T Profilbild Författare till inlägg
  • Besökare
  • Besökare
17 år 7 månader sedan #14111 av Helena T
Svar från Helena T i ämnet Börja från noll..... Men sen då?
Hej Ingemar! Jag är inte alls frustrerad, jag är bara ivrig.. Jag ser fram emot att utbildningen börjar! Anledning till att jag hasplade ur mig alla ovanstående frågor är nyfikenhet, tycker att informationen skolan bistått med är bristfällig. Jag hoppas inte på några underverk, är som sagt bara ivrig och nyfiken.. /H
Mer
17 år 7 månader sedan #14113 av Sofia
Svar från Sofia i ämnet Börja från noll..... Men sen då?
Hm, det här är ingen lätt sak alls.

När jag sökte lärlingsplats tittade jag på olika smeders arbeten, dels i skyltfönster och dels på internet, för att se om jag fastnade för några tekniker eller uttryck. Att skriva ett brev där man berättar om sin målsättning, sina inspirationskällor och förebilder hjälper smeden att få ett grepp om dig som person och därigenom också kunna avgöra om du passar i den verkstaden.
Huruvida smeden är trevlig eller en bra pedagog är svårt att veta, kanske kan du hitta någon som varit lärling där tidigare och kontakta den. Det borde rimligtvis stå i CVt (som kanske finns på hemsidan eller så).

http://www.metalcyberspace.com/galleries.htm finns moderna gallerier från hela världen listade, på deras respektive hemsidor borde det finnas en del smeder!

ad det gäller silver är det väldigt få som bara gör corpus (kannor, skålar, bestick) men desto fler som bara gör smycken. En del gör förstås både och. Det här är situationen i Sverige, men jag kan tänka mig att den är liknande på andra sidan sundet.

Jag känner till en del silversmeder i Sverige, främst i Stockholm,
så om det av någon anledning skulle vara till någon hjälp så är det bara att säga till.

Jaja, det var lite tankar från mig!
Lycka till!

/s
  • Helena T
  • Helena T Profilbild Författare till inlägg
  • Besökare
  • Besökare
17 år 7 månader sedan #14121 av Helena T
Svar från Helena T i ämnet Börja från noll..... Men sen då?
Hej Sofia!

Tack för svaret.. Och för lyckönskningarna, dem kan man aldrig få för många av..

Du skriver i ungefär de banor som jag tänkt. Har strosat runt en del i staden och tittat i skyltfönster precis som jag tittat på nätet. Försökt bilda mig en uppfattning om vad som finns där ute. Har sett på allt från Nutida svenskt silver och Platina till Georg Jensen och liknande giganter. Har sett på hemsidor där någon i princip säljer lite pärlor på en silvertråd till hemsidor som är verkligt snygga och proffsiga och visar vackra och ibland nytänkande arbeten. Sett Konstfackelevernas slutarbeten, LOD, osv... Besökt hemsidor från alla jordens hörn, allt från Sydamerika och USA till Australien och Italien, har dock koncentrerat mig på de nordiska länderna Finland, Sverige och Danmark. Jag har verkligen ägnat tid åt detta.
Mer
17 år 7 månader sedan - 17 år 7 månader sedan #14125 av jenlangs
Svar från jenlangs i ämnet Börja från noll..... Men sen då?
Hei Helena!

Köbenhavn er en utrolig vakker by - jeg savner Rådvad/Lyngby, hvor jeg var på "kursus" i fjor i ordinært smide.

Generelt samstemmer jeg i at du bare skal stå på og kontakte ulike verksamheter, till sist er du tvungen å lykkes.

Men kolla på - i Norje er det et sentralt kontor som som organiserar alt som har med gesellar å gjøre - "lærlingekontor" - det er på fylkesnivå (län), og det er arbeidsformidlingen som har hånd om det ... det skulle forundre meg himlans mycket om det icke er slik i danmark (og sverige) også!

Her har du et par lenker - disse burde i det minste rikta dej til rätt person:

http://industriservice.danfoss.com/Busi ... as/Trainee
http://www.utdanningsvalg.no/ints/lerling.php



Lykke til fra meg også!

jens-erik
Last edit: 17 år 7 månader sedan by jenlangs.
  • Helena T
  • Helena T Profilbild Författare till inlägg
  • Besökare
  • Besökare
17 år 6 månader sedan #14127 av Helena T
Svar från Helena T i ämnet Börja från noll..... Men sen då?
Hej Jens-Erik!

Visst är Köpenhamn vackert? Jag trivs utmärkt i staden med all dess grönskande parker, sjöarna mitt i staden, caféer, muséer, osv.. Alla gamla hus är så tjusiga, min son Axels dagis ligger i ett hus som ser ut att vara hämtat från en saga. Och staden är så liten och kompakt, jag kan susa fram på min cykel vart jag än ska utan att tröttna. Perfekt!

De fungerar nog på samma sätt i Danmark, åtminstone har jag fått det intrycket. På http://www.praktikpladsen.dk finns en hel del information om bl.a. vilka verksamheter som är godkända för att ta emot lärlingar, när nästa läroavtal upphör, osv. Jag har inte förstått exakt vad det är som krävs för att ta emot en lärling, är det någon som vet? Och att det inte skulle finnas fler verksamheter som kan ta emot lärlingar än de som är angivna på ovnanämnda sida skulle förvåna mig väldigt..

Jag har talat med personalen på arbetsförmedlingen här i Köpenhamn för att höra mig för om hur systemet fungerar. Blev mer eller mindre utskrattad, tyckte att de kan väl inte de veta.. Konstig reaktion, tycker jag.

Hm.. Jag får väl lov att ge mig till tåls och hoppas på att det löser sig.

Jag har så smått börjat fila på ett CV.. Svår uppgift. Men något får jag nog ihop..

Tack gör lyckönskningarna förresten.
Mer
17 år 6 månader sedan #14130 av ewoc
Svar från ewoc i ämnet Börja från noll..... Men sen då?
hej helena!

jag måste börja med att önska dig lycka till med allt! ;D vad gäller lärlingsplatser är jag inte superinsatt, men för att få ta emot lärling i sverige måste man nog vara mäster, utbildningen är styrd av något centralt organ och jag vet inte vad. kolla länken http://www.stockholmshantverksforening.se/ så får du veta mer. jag kollade upp guldsmedsskolan i köpenhamn för några år sedan, den har nog bra rykte, men jag har för mig att det var ett krav att du hittade en egen lärlingsplats, och att detta var den svåra biten. men måste du ha lärlingsplats i danmark? du skulle ju lika gärna söka som lärling utan skola? du måste ju också komma ihåg att detta med gesäll- och mästerbrev inte är ett måste för att jobba inom yrket.
men du skrev detta i ett inlägg;

...dock konstaterat jag helst skulle arbeta med konst och unika arbeten i "utställningsformat", alltså inte göra samma berlock om och om och om igen.

för mig låter det som att du vill bli silversmed, inte guldsmed? grovt generaliserat (och detta är enligt mig) är guldsmeder hantverkare, silversmeder däremot konsthantverkare. en guldsmed blir ofta anställd eller startar eget, och jobbar med lagningar och beställningar. de guldsmeder jag känner gör i alla fall det. och även om det är ett bra sätt att lära sig hantverket på, skulle då jag inte vilja sitta och laga andras saker dagarna i ända. en silversmed jobbar dock oftast bara med egna idéer, konstnärliga projekt, utställningar, utsmyckningar et.c. naturligtvis är inget absolut, och de flesta går ju sin egen väg. de gamla skråena existerar väl knappt längre. dock ingår ju inte någon ordentlig corpusutbildning i de guldsmedsutbildningar jag känner till.
en bra hantverksutbildning är ju en bra grund, men skulle inte en konsthögskola, typ konstfack passa dig bättre? på konsthögskola får du också chans att utveckla ditt formspråk och hitta ditt uttryckssätt. de guldsmedsskolor jag hört talas om är rätt gnetiga, och ger denna möjlighet i mindre grad. detta med gnetighet kontra koncept, hantverk kontra konst är något jag slet med när jag utbildade mig, och en jämn fördelning är nog bäst, antar jag.

Ever tried. Ever failed. No matter.
Try again. Fail again. Fail better. (Samuel Beckett)
Mer
17 år 6 månader sedan #14131 av Sofia
Svar från Sofia i ämnet Börja från noll..... Men sen då?
Måste bara skriva att jag håller med föregående talare (skrivare!?) samt tillägga några saker.

Jag går som lärling hos en silversmed sedan ett år tillbaka. Denne man har inte avlagt något mästarprov men har en magisterutbildning från konstfack (internationellt kallat Master of Fine Arts).
Stockholms hantverksförening driver den moderna lärlingsutbildningen via sin skola som heter Hantverksakademin ( http://www.hantverksakademin.com/ ) och de har inte sett det som något problem att min mäster inte är någon mäster... Det kan ju bero på att antalet corpussmeder är få, som sagt, samt att det blir allt ovanligare att avlägga provet.
Bra med hantverksakademin är att de betalar ut handledarersättning så att man inte blir en kostnad för verkstaden och i sin tur kanske slipper det värsta skitgörat utan istället kan ägna sig lärorika moment.

Kritiken som finns mot konstfacks metallutbildning är bland annat att man kraftigt dragit ned på hantverket i allmänhet och corpussmidet i synnerhet. Metallen är inte längre central på samma sätt som förr. Många elever som går där i tre eller fem år har även svårt att försörja sig efter examen då man fjärmat sig från verkligheten.
Mer
17 år 6 månader sedan #14132 av ewoc
Svar från ewoc i ämnet Börja från noll..... Men sen då?
absolut, sofia! det verkar som att konstfack går mer och mer mot konceptkonst, särskilt i och med den nye professorn. institutet heter ju numera "ädellab". men så är det ju överallt, på många skolor inom området. det går ju mode i det också, som med allt annat. hdk har ju till exempel inga krav på förkunskaper alls vad jag vet, och de jobbar ju med "smyckekonst", vilket kanske gör att man kan klara 5 års studier utan att ens kunna löda när man är klar, men det är ju inte bara där som den tekniska skickligheten hamnar långt ner på prioriteringslistan. nåja. det är ju bra att det finns andra möjligheter att bli skicklig, men en konstnärlig utbildning är ju en fördel om man vill jobba konstnärligt. konsthögskola kan ju också innebära navelskåderi och främja en produktion av "konst för konstnärer", vilket väl inte gläder någon.
det verkar ju vara ett jättebra lärlingssystem du är inne i! jag är glad över att det finns folk som håller det systemet vid liv, eftersom jag tror det är det bästa sättet att överföra kunskap, både teoretisk, praktisk och intuitiv, på!

Ever tried. Ever failed. No matter.
Try again. Fail again. Fail better. (Samuel Beckett)
Mer
17 år 6 månader sedan #14156 av JohanH
Svar från JohanH i ämnet Börja från noll..... Men sen då?

Helena T skrev: Hmm... Inte så upplyftande läsning kanske..

Ett riktigt bra CV skriver du.. Det jag har erfarenhet av har inte särskilt mycket med yrket guldsmed att göra så jag vet inte hur det ska gå till. Jag har arbetat mest inom restaurangbraschen (kock, kallskänka, bartender, servitör, osv), på ett krukmejeri något år, bensinmackar, butik, skrivit i lokaltidningar, osv..


var det inte förbannat svårt så gjorde du fel...
Mer
17 år 6 månader sedan #14157 av JohanH
Svar från JohanH i ämnet Börja från noll..... Men sen då?

ewoc skrev: hej helena!

jag måste börja med att önska dig lycka till med allt! ;D vad gäller lärlingsplatser är jag inte superinsatt, men för att få ta emot lärling i sverige måste man nog vara mäster, utbildningen är styrd av något centralt organ och jag vet inte vad. kolla länken http://www.stockholmshantverksforening.se/ så får du veta mer. jag kollade upp guldsmedsskolan i köpenhamn för några år sedan, den har nog bra rykte, men jag har för mig att det var ett krav att du hittade en egen lärlingsplats, och att detta var den svåra biten. men måste du ha lärlingsplats i danmark? du skulle ju lika gärna söka som lärling utan skola? du måste ju också komma ihåg att detta med gesäll- och mästerbrev inte är ett måste för att jobba inom yrket.
men du skrev detta i ett inlägg;

...dock konstaterat jag helst skulle arbeta med konst och unika arbeten i "utställningsformat", alltså inte göra samma berlock om och om och om igen.

för mig låter det som att du vill bli silversmed, inte guldsmed? grovt generaliserat (och detta är enligt mig) är guldsmeder hantverkare, silversmeder däremot konsthantverkare. en guldsmed blir ofta anställd eller startar eget, och jobbar med lagningar och beställningar. de guldsmeder jag känner gör i alla fall det. och även om det är ett bra sätt att lära sig hantverket på, skulle då jag inte vilja sitta och laga andras saker dagarna i ända. en silversmed jobbar dock oftast bara med egna idéer, konstnärliga projekt, utställningar, utsmyckningar et.c. naturligtvis är inget absolut, och de flesta går ju sin egen väg. de gamla skråena existerar väl knappt längre. dock ingår ju inte någon ordentlig corpusutbildning i de guldsmedsutbildningar jag känner till.
en bra hantverksutbildning är ju en bra grund, men skulle inte en konsthögskola, typ konstfack passa dig bättre? på konsthögskola får du också chans att utveckla ditt formspråk och hitta ditt uttryckssätt. de guldsmedsskolor jag hört talas om är rätt gnetiga, och ger denna möjlighet i mindre grad. detta med gnetighet kontra koncept, hantverk kontra konst är något jag slet med när jag utbildade mig, och en jämn fördelning är nog bäst, antar jag.


var det inte förbannat svårt så gjorde du fel...
  • Helena T
  • Helena T Profilbild Författare till inlägg
  • Besökare
  • Besökare
17 år 6 månader sedan #14174 av Helena T
Svar från Helena T i ämnet Börja från noll..... Men sen då?
Hej på er alla!

Tack för alla svar och kommentarer.. Ger mig en del att tänka på.

Egentligen heter utbildningen ädelsmed enligt skolans hemsida http://www.kts.dk . Det var nog fel av mig att säga guldsmed, det har bara blivit så då de flesta jag kommit i kontakt med kallat skolan för "guldsmedsskolan".. Ursäkta förrvirringen!
Jag valde KTS dels på grund av att jag vill ha en grundutbildning och dels på grund av att jag ville tillbaka till Danmark och se om med vuxna ögon vad jag tycker om landet. Jag är ursprungligen från Danmark och har dragits till det danska så länge jag kan minnas.. Utbildningen verkar helt ok, tycker jag som nybörjare...
Min tanke har hela tiden varit att studera vidare efter KTS, då på någon mer konstinriktad skola som exempelvis Ädellab. Jag vill ha de hantverksmässiga kunskaperna innan jag ger mig i kast med att inhämta de skapande.
Någon skrev att det inte är nödvändigt att gå i skola/gå i lära för att arbeta inom branschen. Jag känner precis tvärtom! Jag vill absolut utbilda mig efter konstens alla regler, jag vill känna att jag kan hantverket ordentligt och kan vara stolt säga att jag är silversmed (eller vad det nu blir i slutändan..). Dessutom har jag en enorm kunskapstörst! Jag inbillar mig för övrigt att det är bra att ha något i bagaget när jag ska söka in på högre utbilningar.
Var i skolan i första gången igårkväll, det var ett informationsmöte där det inte sades så himla mycket egentligen. Fick lite papper bara. Nu väntar två veckors spänd väntan innan skolan drar igång på allvar den 15:e september. Spännande!
Sidan laddades på: 0.201 sekunder
Powered by Kunena Forum