Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Härdning, Anlöpning knivblad

  • MartinLundgren
  • MartinLundgren Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Junior Boarder
Mer
15 år 4 månader sedan #26940 av MartinLundgren
Härdning, Anlöpning knivblad skapades av MartinLundgren
Hejsan!

Har lite frågor ang knivbladen!

1.När man härdar bladet så värmer man det till rätt temp, men avkylningen, vatten funkar antar jag men vilka oljor kan man ha i för att få härdningen bättre?
2. Tjockleken på bladet har det någon betydelse i sig?
3. Kan man härda endast eggen?
4. Anlöpa i en vanlig ugn hemma funkar det? stoppa in knivbladet på en plåt mitt i ugnen 275grader ? hur länge kan man anlöpa? kan bladet vara i ugnen hur länge som helst då inte värmen överstiger 275grader?

Många frågor blir det, flera kommer att dyka upp snart har jag en känsla av!! :P

(ska köpa en bok) ;D
Mer
15 år 4 månader sedan #26945 av SCB
Svar från SCB i ämnet Härdning, Anlöpning knivblad
1. Beror på vilken stålsort man har. Vissa kräver snabb kylning andra vill ha långsammare avkylning, vatten kyler snabbare än olja.
2. Ja. Beror också på vad man har för stål, ett tjockt blad som behöver kylas relativt snabbt kommer inte att hinna bilda någon martensit om det släcks i ett för långsamt medium.
3. Ja
4. Anlöpningstiden han vara oändligt lång utan att det påverkar resultatet. Fast temperaturen i en vanlig hushållsugn kan variera rätt friskt så lita inte alltför mycket på termostaten.

//Olof Nilsson
  • MartinLundgren
  • MartinLundgren Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Junior Boarder
Mer
15 år 4 månader sedan #26951 av MartinLundgren
Svar från MartinLundgren i ämnet Härdning, Anlöpning knivblad
Hur funkar det att smida en kniv i rostfritt stål?
rostfritt "inustri" stål? (har bra tillgång till det på jobbet!) :P
Mer
15 år 4 månader sedan #26956 av SCB
Svar från SCB i ämnet Härdning, Anlöpning knivblad
Det finns två olika sorters RF, austenitiskt och martensitiskt. De austenitiska är helt omagnetiska och lämpar sig inte till knivar. De martensitiska är härdbara och kan bli riktigt fina knivar beroende på stålsort.

//Olof Nilsson
Mer
15 år 4 månader sedan #26968 av Jimi
Svar från Jimi i ämnet Härdning, Anlöpning knivblad
Tänk på att du kan få formförändringar om du bara härdar eggen!
Bladet har en tendens att kröka sig bort (Ytterändarna) från den härdade delen (eggen).

Hmm... gick det där att förstå?

: Jimi
  • MartinLundgren
  • MartinLundgren Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Junior Boarder
Mer
15 år 4 månader sedan #26984 av MartinLundgren
Svar från MartinLundgren i ämnet Härdning, Anlöpning knivblad
Vad för olja kan man härda i då?

något tips? finns det någon som man kanske t.o.m har hemma?
Mer
15 år 4 månader sedan #26988 av Jimi
Svar från Jimi i ämnet Härdning, Anlöpning knivblad
Ok, sticker ut halsen lite... det här är verkligen inte min expertis.

Härdolja är naturligtvis bäst.

Jag skulle tro att all olja fungerar som kylmedia, fast olika bra och med olika sidoeffekter såsom: giftig rökutvekling, eldsvådor, kanske explosioner(tror jag inte, men vad vet jag.)

Jag har själv använt silad spillolja (smutsig motorolja) med gott resultat många gånger.
Det fungerar bra men jag skulle säga att det är ett mycket mjukt media, gränsande till mesigt.

Att tänka på dock:

-Var inte inomhus, andas helst inte ;D eller vänd åtmistonde bort huvudet, det ryker som F-n, och är säkert mycket otrevligt att få i lungorna.
-Ha ett lock till kylkaret, ifall att...
-Ämnet kommer ibland att fatta eld när du lyfter det ur badet, börja inte vifta med det, det slocknar snart, eller efterkyl i vatten.

Fast om det är ett mjukare kylmedia du är ute efter så kan du pröva med att istället förvärma vanligt vatten. Ta en provbit och testa, det kanske räcker!

: Jimi

Ps: Vänta med att pröva nån dag eller så, nån annan på forumet kanske vill avråda dig från spilloljan.
Mer
15 år 4 månader sedan #26991 av Patrik
Svar från Patrik i ämnet Härdning, Anlöpning knivblad
Gammal frityrolja funkar också.
Växellådsolja ska visst vara extra giftig så använd inte det...(vad jag hört i alla fall...)

/Patrik
Mer
15 år 4 månader sedan #26992 av SCB
Svar från SCB i ämnet Härdning, Anlöpning knivblad
Luft, matolja, motorolja, diesel, vatten, saltvatten... Allt funkar men vissa är ju mindre hälsosamma än andra.
Sen kan man ju köpa kommersiella härdoljor också, polymerbaserade historier som luktar och ryker mindre och är bättre för både hälsa och miljö. Dessutom finns de i en uppsjö av hastigheter för att passa alla stålsorter.

Hittade en tabell som jämför olika kylmedium
[attachment=0:c3rc5a00]<!-- ia0 -->QM.jpg<!-- ia0 -->[/attachment:c3rc5a00]

Vilket man väljer beror på hur lång tid man har på sig att kyla stålet till Ms punkten, men generellt så ska man använda ett så långsamt medium möjligt för att inte stressa stålet alltför mycket.
http://www.navaching.com/forge/cooling.html

//Olof Nilsson
Bilagor:
  • MartinLundgren
  • MartinLundgren Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Junior Boarder
Mer
15 år 4 månader sedan #26993 av MartinLundgren
Svar från MartinLundgren i ämnet Härdning, Anlöpning knivblad
Tack så mycket! tror det e dags att byta olja och filter på bilen snart :P
Mer
15 år 3 månader sedan #27422 av mira
Svar från mira i ämnet Härdning, Anlöpning knivblad
Tjo....

Jo om man endast kyler(härdar) eggen, Jag antar att man bara man får härda under längre tid får att få rätt anlöpnings tid, men frågan e.

Blir Eggen hårdare än om man gjoet de på vanligt vis.

Vanligt vis. Jätte varm kniv, vatten ca 20-30 sek, anlöpning ca 4- 12 tim

Men kniven e ju inte vass, tummetotten sitter ju kvar.....
Mer
15 år 3 månader sedan #27424 av Jimi
Svar från Jimi i ämnet Härdning, Anlöpning knivblad
Nu är det visserligen sen Julafton..tidig Juldag, och jag har fått i mig en försvarlig mängd whiskey.
Men.. jag förstår inte riktigt vad du menar Mira!?

Eggen blir inte hårdare, men resten av bladet blir mjukare, det är den enda vinsten.

Välkommen till Antracit förresten!

12 timmars anlöpning :o ?
Tummetotten?

Inget elakt menat, bara lätt frågande!

: Jimi
Mer
15 år 3 månader sedan #27430 av mira
Svar från mira i ämnet Härdning, Anlöpning knivblad
12 tim.... jo ska försöka förklara nåt.

Jag kyler inte stålet helt, utan jag lämnar lite på ryggen och nästan hela handtaget rög varn, 900`gader eller vad de nu e. sen får det ligga i ca 4 tim.... eller om jag e trött 12 tim. måste sova i bland.

Kyler gör ja i vattan....

Ja förstår att d inte blir bättre för att stålet ligger i massa tim.

Jag gjorde en järn kniv för ett tags sen,(bara för att testa) den blev faktisk inte helt kass. Den höll skärpa ganska bra. Sen testa jag att göra om den.... jösses va mjuk de blev.

E de någon som vet om RWL-34 e ett bra stål för att göra större kniver( typ 45-55 cm lång och 5mm tjock o typ 5cm hög.), en kompis sa att de nog bara skulle gå i bitar...
Mer
15 år 3 månader sedan #27431 av Cegga
Svar från Cegga i ämnet Härdning, Anlöpning knivblad
Hej!!
RWL funkar kanon så det är bara köra. Varför skulle det ramla i bitar ??? .Men RWL är svår att smida så ska du göra det var noga med smidestempen så går det bra att smida med. Men man luras lätt att höja värmen men gör inte det. RWL har dubbel deform kraft mot vanligt stål så när du slår med vanlig hammare så känns det inte som vanligt stål å det är då man försöker höja tempen å då går det åt ja ni vet vart >:D
Cegga

You can fool some people sometime´s .But you can not fool all the people all the time
Mer
15 år 3 månader sedan #27437 av mira
Svar från mira i ämnet Härdning, Anlöpning knivblad
hur gör ni när ni mäter tempen...
Sidan laddades på: 0.128 sekunder
Powered by Kunena Forum