Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Hemmabygge av Smältugn

  • Henrik Andersson
  • Henrik Andersson Profilbild Författare till inlägg
  • Besökare
  • Besökare
18 år 7 månader sedan #6543 av Henrik Andersson
Hemmabygge av Smältugn skapades av Henrik Andersson
Jag ska bygga en smältugn "CoffeCan" version och behöver veta vart jag kan köpa in hightemp furnace cement som klarar temperaturer på 3000 grader samt om det finns återförsäljare av kaywool fiber isolering, även om någon änner till vart man kan inhanndla perlite (används som gödning) som har en väldigt hög isulations grad..
Mer
18 år 7 månader sedan #6545 av orlow
Svar från orlow i ämnet Hemmabygge av Smältugn
Hej! Jag är själv i byggartagen och har forskat lite efter perlite. Jag hittade lite hos en lokal blomsterhandlare. Jag köpte det som dom hade.... Å det var lite för lite men dom skulle få hem mer framöver så ett tips är att kolla runt på div blomsterhandlare. Sen så högtemps cement har jag hittat hos en byggvaruhandel. Dom hade det inte hemma men kunde beställa hem. ca 1300 för en 25 kg säck. Med tanke på min begränsade budget så får det bygget vänta ett litet tag.
Mer
18 år 7 månader sedan #6547 av Kallsmén
Svar från Kallsmén i ämnet Hemmabygge av Smältugn
Hej

Vermikulit
Mer
18 år 7 månader sedan #6549 av hornbora
Svar från hornbora i ämnet Hemmabygge av Smältugn
"Been there, done that, got the T-shirt" Jag har nog haft tur, men jag hittade vermikulite hos byggvaruhandlar'n. till att ha när man sätter in rostfria rör i gamla skorstenar. Vill minnas att 100 liter kostade ca 300:- SEK. se hittade jag ugnsisolering, typ cement eller rättare att blanda med vatten, hos en ugnsreparatör (för smältugnar)  kostade oxå 300:-, men då var det för en säck med ca 12 kg. finns SÄKERT fler. skulle tro Höganäs å sådana...... Good luck ::)

Kör så länge det ryker
  • Henrik Andersson
  • Henrik Andersson Profilbild Författare till inlägg
  • Besökare
  • Besökare
18 år 7 månader sedan #6551 av Henrik Andersson
Svar från Henrik Andersson i ämnet Hemmabygge av Smältugn

orlow skrev: Hej! Jag är själv i byggartagen och har forskat lite efter perlite. Jag hittade lite hos en lokal blomsterhandlare. Jag köpte det som dom hade.... Å det var lite för lite men dom skulle få hem mer framöver så ett tips är att kolla runt på div blomsterhandlare. Sen så högtemps cement har jag hittat hos en byggvaruhandel. Dom hade det inte hemma men kunde beställa hem. ca 1300 för en 25 kg säck. Med tanke på min begränsade budget så får det bygget vänta ett litet tag.  Keowoll tips har jag sätt här på forumet förut så sök!
Lycka till! Å när du muttrat ihop allt så posta gärna lite bilder på brännaren mm! :-)


Kolla in denna läng för hemmgjord insolerad refactory med perlite och cemenet...
http://www.John-Wasser.com/NEMES/MakeICR.html
Mer
18 år 7 månader sedan #6560 av Patrik
Svar från Patrik i ämnet Hemmabygge av Smältugn
Angående Kaowool så har ofta leverantörer till keramiker detta, t ex Cebex i göteborg, malmö, några mer ställen, Sintrings keramik i uppsala har också...

/Patrik
  • Henrik Andersson
  • Henrik Andersson Profilbild Författare till inlägg
  • Besökare
  • Besökare
18 år 7 månader sedan #6561 av Henrik Andersson
Svar från Henrik Andersson i ämnet Hemmabygge av Smältugn
Kan någon konfirmera detta statement:

"A similar product is called "vermiculite" it's added to potting soil because it retains moisture.
This quality makes it undesirable for refractory."

Eller fungerar det lika bra som perlite !?
Mer
18 år 7 månader sedan - 18 år 7 månader sedan #6562 av SCB
Svar från SCB i ämnet Hemmabygge av Smältugn
Både perlite och vermiculite är expanderade mineraler som har samma användningsområden, isolering och jordförbättring. Jag skulle tro att perlite har samma eller liknande egenskaper som vermiculite när det gäller att binda fukt.
Vermiculite klarar dock av lite högre temperatur...
Använd det som är billigast eller lättast att få tag på.

//Olof Nilsson
Last edit: 18 år 7 månader sedan by SCB.
  • Henrik Andersson
  • Henrik Andersson Profilbild Författare till inlägg
  • Besökare
  • Besökare
18 år 7 månader sedan #6563 av Henrik Andersson
Svar från Henrik Andersson i ämnet Hemmabygge av Smältugn
Tack för svaret...

Han som skrev detta har gjort en egen blandning av refractory med hög isolering och han använder perlite men skriver också det jag citerade så jag antar att det inte är likhet vid fuktbindningen mellan produkterna.

Men om detta skulle vara för/nack påverka eller inte har jag ingen aning om...
Mer
18 år 2 månader sedan #9272 av EeWe
Svar från EeWe i ämnet Hemmabygge av Smältugn
Intressant, själv håller jag som bäst på att leta efter resept på billig eldfast gjutmassa för konstruktion av en smältugn.
Sk stampmassa bör annars gå att få tag på hos något gjuteri, och kostar då omkring 10:- kilo (det går dock åt förhållandevis mycket)

Jag tänkte köpa en begnad ugnsmantel, men räknade ut att det skulle kosta omkring 10 000:- att fodra om den...
Så, tillsvidare har det fått anstå... Men vore kul att "damma av" projektet om jag lyckas lösa problemet
  • Parfahl
  • Parfahl Profilbild
  • Besökare
  • Besökare
18 år 2 månader sedan #9288 av Parfahl
Svar från Parfahl i ämnet Hemmabygge av Smältugn
Har någon provat pimpsten (pumice stone) som bildas vid vulkanutbrott. Pimpsten används bl.a. i isolerade skorstensmoduler som tål höga temperaturer. Jag vet dock inte vilka temperaturer pimpsten tål? Är perlite samma sak som pimpsten kanske? Pimpsten används också som odlingssubstrat och kan finnas hos blomsterhandlare.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Pimpsten
Mer
17 år 11 månader sedan #12299 av orlow
Svar från orlow i ämnet Hemmabygge av Smältugn
Hej!

jag har testat skorstens-moduls matrial och det smälte ganska så fort i ässjan så jag tror inte att det funkar sådäre jättebra.

Däremot så undrar jag om någon här vet hur man kan testa att man har kisel sand hemma i backen?

???
Mer
13 år 7 månader sedan #31897 av andrixx
Svar från andrixx i ämnet Hemmabygge av Smältugn
Delar med mig lite i en gammal tråd då det kan vara intressant för andra.

Jag använde mig av eldfast bruk och perlite som jag blandade 1 del eldfast och 3-4 delar perlite.
Köpte 5kg eldfast bruk på K-rauta för 150-200kr eller nåt sånt, likaså fanns perliten hos K-rauta för 65kr/6liter förpackning. Samma perliteförpackning fanns på plantagen men dock för 89kr.

Färdigblandad gjutsanden finns att köpa på bl.a:

http://www.slojd-detaljer.se/
Artnr: 2872 samt 2888

http://www.kinn.com/

http://www.konradw.se/
Artnr: 145-2

Jag blandade min sand själv. Köpte 25kg blästersand (silicasand) kvarts eller även sandstrandssand på Jula för 69kr som jag sedan blandade med bentonit, tror jag körde ca 20-24kg sand och 2-3kg bentonit. Vad som är 'rätt' och fungerar bäst vet jag inte.

Blästersand kan köpas på flera ställen bl.a biltema och jula. Blästerfirmor hjälper många gånger till. Men se till att det är silica/kvarts och gärna så fina bitar som möjligt. Desto finare sand desto finare avgjutning. 0,2-0,7mm är okey. Dock silade jag min sand genom en stålsil för att bli av med de allra grövsta bitarna.

Bentonit finns hos http://www.cebex.se/ artnr: 71010 och hos http://www.cerama.nu/ ca. 40kr/kg
Även kattsand är många gånger ren bentonit. Jag hittade 5kg fin kattsand på mataffären från Eldorado för 29kr. Dock är enda sättet att använda sig av det att mala de små kornen till mjöl. Vilket blir tungt om du inte har ett smart sätt att göra det på. Jag provade lösa upp det i vatten och sedan torka det. Vilket inte gick bra då bentoniten blev stenhård. Har du en jättestor mortel och antingen tid/är väldigt snål eller absolut inte möjligheten att beställa från ovannämda butiker så fungerar kattsand lika bra.

lycka till med era projekt! :D
Mer
13 år 7 månader sedan #31929 av Kindbo
Svar från Kindbo i ämnet Hemmabygge av Smältugn
Mala kattsand eller andra ämen man vill finfördela går ofta bra torrt i en cementblandare om man slänger i ett antal vanliga stenar på ca 50mm i diameter och tejpa på en plastfolie på öppningen. Sen får blandaren gå tills man är nöjd med grovleken på pulvret.
Mer
13 år 3 månader sedan #32530 av raggarn
Svar från raggarn i ämnet Hemmabygge av Smältugn
Recept på Hemmabyggd smält ugn:

Ett "spiro-rör" = ventilations rör i plåt av valfri diameter och längd, kan köpas på vilket plåtslageri eller järnhandel som helst. Köper du från ett plåtslageri kan de även göra två gavlar som passar i spiro-röret, samt valfri längd så att du slipper få en massa rör över som du inte behöver( den ena blir botten och den andra blir lock, jag tog ett 500mm rör).

Papp rör för plint-gjutning, ta den storlek som du tycker att du vill ha som innerdiameter på ugnen (ju större diameter desto större degel kan du ha men det tar åxå längre tid och går åt mer energi att värma upp det du vill smälta ner) den köper du på "järnboa" den med, fråga även efter om de har nån innerhylsa/rulle i ungefär samma tjocklek på pappen som gjut röret fast den ska vara mycket mindre i diameter (ca. 7-10 cm blir ok) eftersom du ska ha den som hål för din värmekälla (gasol, oljebrännare eller liknande).
Tänk på att det bör vara minst 10 cm bruk/massa mellan hålet i mitten och ytterväggen (jag tog ett 200mm rör = 15 cm tjocka väggar).

När du ändå är på järnboa så beställ eldfast murbruk/massa det finns där, kostar ca. 1200-1500:- / 25 kg säck nästan färdigblandat bruk/massa (det är två påsar med, en stor och en liten) bara att slå i tombolan och blanda med vatten till vanlig cement-koncistens.
Det är bara att beställa så många säckar bruk/massa som DU räknat ut att det går åt till din ugn.

div. vinkeljärn, plattjärn, rundjärn, bultar, muttrar, plåtskruv, träskruv, träbitar, plywoodbitar, armeringsjärn & nät får du åxå köpa om du inte har det hemma, men det har väl de flesta hemma som pysslar med smide...

Ett stycke betongvibrator, finns att hyra hos t.ex Cramo.


Gör så här:

Sätt i botten och fäst den med några plåtskruv, trixa till lite armering ca. 4-5 cm ifrån insidan på spiro röret, dra i några plåtskruv utifrån lite här och där för att najja eller svetsa fast armeringen i plåtskruvarna som nu sticker in i den blivande ugnen.

Klipp eller använd hålsåg/borr för att göra ett hål i vardera botten och lock, hålet i botten ska vara så att det går att pressa i ett kvastskaft eller liknande (för att smältan ska rinna ur den vägen när det går hål på smältdegeln, (tro mig, det gör det förr eller senare) du vill inte spetta bort den stelnade metallen).
Hålet i locket är där för att röken ska ju ta vägen nånstans samt att det är väldans praktiskt att fylla på metall den vägen, det ska vara lika stort som hålet där du ska ha brännaren. Lämpligen använder du till dessa båda hål den lilla papprullen som du tiggde åt dig på järnboa tidigare.
Till det lilla hålet i botten tar du en "pinne" lika tjock som ett kvastskaft och ca. 15-20 cm lång, pressa fast den i det lilla hålet i botten på ugnen.
Såga till två stycken runda bitar av plywood som passar inuti plint röret, kapa av plint röret i valfri längd ( så långt som du vill ha inuti ugnen) spika eller skruva fast de två rundlarna i varsin ände av röret, spika fast 2-3 st trekantiga "ribbor" på den av rundlarna som ska vara neråt (dessa är till för att: när degeln går sönder så ska de leda smältan till hålet i botten och rinna ut på marken under ugnen) de ska alltså "luta mot mitten”.
Skruva nu fast detta paket i "kvastskafts pinnen" som du kilat fast i botten hålet på ugnen.
Klipp upp ett ovalt hål i sidan på spiro röret ca. 17,5-22,5 cm upp från botten på ugnen, passa in det lilla ”tiggda” papp röret i ungefär 45 graders vinkel mot plint röret och sätt ihop dessa så att det blir tätt.
Detta blir hålet där du ska ha brännaren.

Dags att göra locket.
Ta den andra av de båda gavlarna som du köpte från plåtslageriet, gör ett hål i mitten lika stort som det tiggda papp röret fäst det sedan i hålet.
Dra i plåt skruv även här runt hela kanten samt två bultar som du drar fast med stora brickor emellan skallen och muttern med gängorna stickande utåt, det ska vara ca. 4 cm gängor kvar utanför muttern på utsidan, dessa två är till för att du skall kunna fästa plattjärn i som behövs för att enkelt kunna öppna ugnen en enkel ställning som sitter fast i kärran som ugnen står på.

Om du inte är JÄ . . IGT stark, eller, gör en väldigt liten ugn,, så bör du även göra en kärra att flytta ugnen på/med

Armera även locket likadant som botten delen av ugnen.

Kärran bör lämpligtvis ha minst två hjul (som du faktiskt kan göra själv av t.ex aluminium) för att vara lätt att flytta runt på. Min kärra har två hjul och ett stödben, en ställning som gör att jag kan öppna locket utan att ta i det (det blir hett som f-n under drift och dessutom rätt tungt) och en liten ställning att hänga div. verktyg och redskap på.

Blanda bruket/massan enligt anvisningarna på förpackningen och häll/ös den försiktigt i ugnen, använd vibratorn för att få bort alla luft bubblor.
Nu är det bara till att vänta på att bruket/massan härdar/brinner, det tar lång tid innan det är helt torrt, vilket det måste vara för allt arbete och pengar inte ska vara bortkastat. Efter ett par - tre dagar kan du plocka bort resterna av plint röret, plywood rundlarna, övriga trä och papp detaljer som använts till att få till de invändiga formerna på din blivande smältugn.

Har du tillgång till en stor ugn att torka/härda delarna i så följ anvisningarna på bruk/massa påsarna annars får du göra som jag, vänta lääääääääänge, flera månader innan det är så torrt att det går att börja elda i ugnen väldigt försiktigt för att undvika ångexplosion.

Lycka till// Raggarn
Sidan laddades på: 0.099 sekunder
Powered by Kunena Forum