Nya inlägg

Topic-icon Härda halva kniven?

  • JiBe
  • JiBe Profilbild Författare ämne
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
Mer
16 år 3 månader sedan #5059 av JiBe
COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED_NEW
För att få en hård egg och en segare rygg på kniven, skulle man inte kunna bara sänka ner eggen och spetsen i kylvätskan?
Mer
16 år 3 månader sedan #5060 av Dark_Jester
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Tja, har du en helt rak egg som jag har på mina vikingaknivar skulle du, rent tekniskt sett, kunna göra det, men problemet är då att när du härdar hela bladet och sedan anlöper, behåller du en hel del härdning även i ryggen. Om du däremot bara härdar egg och spets så blir hela resten av bladet helt mjukt, d.v.s. att om det böjes så fjädrar det inte utan förblir krökt.

Of all the elements; Earth, air, fire and water, man stole only one from the gods: Fire. And with it, man forged his will upon the world!

Of all the elements; Earth, air, fire and water, man stole only one from the gods: Fire. And with it, man forged his will upon the world!

http://www.nordanvinds.se
Mer
16 år 3 månader sedan #5061 av Silver
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Du kan stoppa ner och stanna med eggen nere i 1 sec innan du sänker ner hela bladet. Du får en fin härdlinje om du ettsar och du år en lite mjukare rygg och hårdare egg.

// André Andersson
http://www.northland.nu

// André Andersson
<A HREF=" www.northland.nu "> http://www.northland.nu </A>
  • jonas.j.holmberg
  • jonas.j.holmberg Profilbild
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Fresh Boarder
Mer
16 år 2 månader sedan #5062 av jonas.j.holmberg
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Det går alldeles utmärkt att egghärda knivblad. Själv använder jag nästan uteslutande den tekniken. Jag har gjort som så att jag har lagt ett galler i min hehållare med härdolja ca 1 cm under ytan som jag vilar eggen mot och gungar den fram och tillbaka så att även spetsen blir härdad. När hela bladet har blivit svart så doppar jag ner hela bladet i oljan. Det krävdes lite träning för att få in tekniken rätt, det är bara att kolla med filen om härdningen har tagit överallt, annars är det bara till att normalisera och försöka på nytt. När du har putsat upp bladet kan du etsa det för att härdlinjen skall framträda tydligare.

Lycka till.
Jonas.
Mer
16 år 2 veckor sedan #5448 av puppe
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Du kan även gjöra som japanska svärdsmakare. täck den delen som inte skall härdas med lera och hårda som vanligt
  • JiBe
  • JiBe Profilbild Författare ämne
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
Mer
15 år 11 månader sedan #5596 av JiBe
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Jag experimenterade lite med en bit ss2260.

När jag gjorde mitt svärd så lät jag det lufthärda, och det blev jäkligt segt, men eggen blev alldeles för mjuk.

Så jag experimenterade lite på en bit, jag kylde eggen i olja och lät resten lufthärda.
Och det verkar fungera mycket bra, utan att annlöpa satte jag den i ett skruvstäd och slog på den ganska hårt nåra gånger, och den gick inte av, eller böjdes.

Jag provade samma sak då jag kylt hela i olja, och då gick den av ganska lätt
  • Naugas
  • Naugas Profilbild
  • Besökare
  • Besökare
15 år 5 månader sedan #7683 av Naugas
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Kanske lättast att härda och anlöpa hela kniven som vanligt, men sedan anlöpa ryggsidan mer/till en högre temperatur genom att kyla eggen med en våt trasa och värma på med gas på resten av bladet. Läste ett tips någonstans för ett tag sedan om någon som hade gjort på det viset.
  • JiBe
  • JiBe Profilbild Författare ämne
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
Mer
15 år 5 månader sedan #7704 av JiBe
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Men då blir det ingen härdlinje.
Sidan laddades på: 0.073 sekunder
Powered by Kunena Forum