Nya inlägg

    • folkabo Profilbild
    • ABNO 1
    • Har ett par funderingar angående ABNO 1 fjäderhammare. Hur stor skall drivmotorn vara i kilowatt?...

Fler ämnen »

emo Eggvinklar samt hur man slipar en egg (rakkniv)

Mer
12 år 10 månader sedan #9100

BRa att du tog upp detta! hur gör man? ja har en gammal kniv som det står "The old English Razor" på skaftet..


/ Danne "Ungsmed" Borgström
Mer
12 år 10 månader sedan #9116

Hej

Lär er slipa dom. Men ha dom för gudsskull inte i ansiktet. Ni är garanterat vakrare orakade än halvrakade med en massa skärsår och gamla sårskorpor.  ;)

Mvh
Or A. Kad


Erfarenhet är när man börjar känna igen sina misstag.
Mer
12 år 10 månader sedan #9117

Nu brukar jag inte raka mig med kniv så ofta men det är inte så svårt. Bara man har en riktigt vass kniv så går det som en dans.
Skaffa ett riktigt fint bryne, skiffer, kvarts eller ett arkansasbryne och slipa en jämn och tunn egg och strigla vid behov.


//Olof Nilsson
Mer
12 år 10 månader sedan #9118

Jag vet en kille som gick in till en herrsalong å fråga om dom rakade med kniv å dom sa jag ja då tog han fram sin egen tillverkade jakt kniv å fråga om dom kunde raka med den, med egen risk sa frisören å rakade han det gick hur bra som helt ;D . Nu är han en av dom bästa knivsliparna jag känner. ;)
M,V,H
Cegga


You can fool some people sometime´s .But you can not fool all the people all the time
Mer
12 år 10 månader sedan #9119

Jag brukar också slipa mina knivar tills dom är rakbladsvassa. Men jag testar på armarna, inte i ansiktet.  ;)

Ett annat test som brukar vara uppskattat av omgivnngen är att skära ur bokstäver ur en tidningssida utan att skära igenom papperet. Alltså liksom tälja ur lite pappers yta.

ps. Ta det bara försiktigt med vassa knivar i ansiktet så kanske det går, som SCB säger, bra. DS.  ;)


Erfarenhet är när man börjar känna igen sina misstag.
Senast redigerad: 12 år 10 månader sedan av marberg.
Mer
12 år 10 månader sedan #9120

Ett vanligt test på om du har rätt skärpa är att ta ett A4 hålla i ett hörn dra kniven igenom om det blir två delar utan fras har du rätt skärpa på eggen. :o ( funkar på en del yxor med ;D ) .Jag tycker att en tormek funkar bra för att få vassa å bra eggar.
Cegga


You can fool some people sometime´s .But you can not fool all the people all the time
Mer
12 år 10 månader sedan #9121

Tormek e toppen, men det är lumptrissan med polerpasta efteråt som gör det lilla extra. Fast mina yxor låter jag sällan se lumptrissan. Rakbladsvassa yxor får nackhåren att resa sig .... :-\ :-\   huhhhhh ens sån är nojig att använda (fast efektiv).  :)

Sorry om jag kapade tråden.

Nu åter till Slipa rakkniv.

/Marberg


Erfarenhet är när man börjar känna igen sina misstag.
Mer
12 år 10 månader sedan #9122

Här en sida för alla rakknivsskärpta grabbar.

http://www.paddlingsnyaadress.com/verktyg/supers1.htm

Och vad är tormek?
/Lasse

Mer
12 år 10 månader sedan #9123

Tormek är en slipmaskin. Yxor å vassa eggar ja det beror nog på vad den ska användas till tycker jag jag gör en flå yxa som jag slipar kniv egg på men det ska ju användas mer som kniv ska man hugga ved ska man ha en annan egg osv.
Cegga


You can fool some people sometime´s .But you can not fool all the people all the time
Mer
12 år 10 månader sedan #9124

Hej.

Länk till Tormek: http://www.tormek.se/index_se.htm

Mvh Ivar

Mer
12 år 10 månader sedan #9125

Jag måste bara hålle med Olof (SCB), det går alldeles utmärkt att raka sig med rakkniv, lite nervigt första gångerna bara... ;D

Men har man fått in snitsen så går det, dock inte lika nära som gilette eller nåt.

Dock vid lite längre skäggstubb (konstigt vad fort det går att få sånt...) så är det mycket effektivare med rakkniv.
Borde dock lära mig stringla den...

Köpte min under en resa i forna sovjetunionen, leningrad...

/Patrik

Mer
12 år 10 månader sedan #9129

Min rakapparat gick sönder 1978 och har sedan dess varit skäggig.
Har hört att man kunde återanvända rakblad genom att dra dom på insidan av en kaffemugg av stengods.

Ingemar


Jobbar gärna i järn, jobbar gärna i koppar, men helst jobbar jag i bara mässingen!
Mer
12 år 10 månader sedan #9131

Jag har själv ett arvegods från morfar, en liten låda med ett snöre som går rakt igenom den. Det är en rakbladsvässare, man lägger ner rakbladet i lådan, drar snöret fram och tillbaka så har den vässats... Ska plocka fram den för en liten bild...

/E


Emil Schönning
Mer
12 år 10 månader sedan #9140

Undrar om jag kanske är på väg att spåra ut ur tråden, men här är i alla fall exempel på en rakbladsvässarhemsida. Finns flera.
Tänk vad folk kan samla på.

http://user.tninet.se/~uqv930t/vassare/stroppram.htm

/Lasse

Mer
11 år 10 månader sedan #17294

Köp dig en bra raktvål och en borste " finns på ica "

Sen är det lättare att raka sig efter en varm dusch. Eller ta varmvatten ifrån kranen för att mjuka upp skägget med.

Börja med att ta lite raktvål i en kopp och vispa det med borsten så det blir en ganska löddrigt och inte för blött.

Sen så tar du och stryker på det i ansiktet med borsten och låter det sitta ett tag, skulle det bli för tort så kan man ju alltid strycka på lite mera raktvål med borsten.

Sen är det bara att raka sig med kniven, men det tar ganska lång tid att bli hyffsat bra på det, mig tog det ca 1,5 år + några skärsår oxå. Alunstift som finns på apoteket är bra om man skär sig.

Raka dig åt samma håll som håren växer, börja vid öronen ner till hakan ,sedan halsen, hakan och sist under näsan "vardags rakning" .Om du vill ha det slätare så kan du raka mot hårväxten efter att du rakat medhårs så kommer du närmare skinnet "helgrakning".

Hugger det tag i hårstråna så är kniven för slö. Sen så kan det vara lite skillnad på olika raknivar så du kanske ska prova en annan sort om den första inte blir bra. Men trots alla svårighetar med att raka sig med kniv så tycker jag att det är värt det för det blir väldigt slätt " barnrumpa " när man börjar bli bra med kniven, och så blir det ju en liten ritual av rakningen och inte något som man bara svabbar av med en färdigförpackad plastgrej.

Sidan laddades på: 0.219 sekunder
Powered by Kunena Forum